Czwartek, 23 Października 2025 roku.

EFSA odwiedza japońską FSCJ

W ostatnim tygodniu kwietnia br. delegacja EFSA odwiedziła japońską Komisję ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego (FSCJ), to już piąte dwustronne spotkanie obu organizacji w ciągu ostatnich lat.

Delegacji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) towarzyszyli przedstawiciele francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Higieny Pracy (ANSES) oraz niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR). Okazją do spotkania z Japończykami była międzynarodowa konferencja „Jaka jest przyszłość międzynarodowej współpracy naukowej w dziedzinie bezpieczeństwa żywności?” współorganizowana przez FSCJ i EFSA.  Spotkanie specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności pozwoliło na określenie najważniejszych obszarów współpracy między państwami Unii Europejskiej, Japonią i państwami Azji Południowo-Wschodniej.

Dyrektor wykonawczy EFSA, Bernhard Url, powiedział: „Koncentrowano się na współpracy w zakresie bezpieczeństwa żywności, tak aby sprostać współczesnym wyzwaniom na całym świecie. Dowiedzieliśmy się dużo o potrzebach i sukcesach naszych azjatyckich partnerów, co pozwoliło na określenie ram przyszłej współpracy”. Dodał, że japońskim i południowoazjatyckim specjalistom przekazano europejskie doświadczenia w zakresie transgranicznej kontroli żywności i zachowania jej bezpieczeństwa w całym łańcuchu dostaw.

Europejska delegacja przeprowadziła szereg rozmów z japońskimi partnerami, określając najważniejsze obszary współpracy, takie jak: opracowanie nowej metodologii oceny ryzyka, szybkie kanały łączności na wypadek wystąpienia zagrożeń i wspieranie wymiany doświadczeń w zakresie oceny ryzyka. Oznacza to, że przyszłe projekty będą miały, szerszy, międzynarodowy charakter.

Źródło: EFSA

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close