Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Festiwal Dobrego
Smaku 2017

W dniach 8-11 czerwca br. w Łodzi odbędzie się XIV edycja Festiwalu Dobrego Smaku.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji będą śródziemnomorskie smaki. Pomysłów na dania główne nie powinno zabraknąć, ponieważ wyróżniamy trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (np. Maroko), wschodniośródziemnomorski (Egipt, Grecja, Izrael, Liban, Syria i Turcja) oraz południowoeuropejski (Włochy, Francja, Hiszpania). 
W festiwalu nie chodzi o to, aby ściśle trzymać się smaków kuchni śródziemnomorskiej, tylko o to, aby była ona inspiracją do stworzenia nowego, ciekawego dania. 
Podobnie jak w latach ubiegłych konkurs ma wyłonić festiwalową restaurację, kawiarnię i lokal serwujący najlepszy koktajl alkoholowy. Jak co roku restauracje przygotują danie główne,a kawiarnie deser i napój.

Gala Rozdania Nagród odbędzie się 11 czerwca podczas, której wręczane będą nagrody oraz statuetki dla najlepszych lokali, które serwowały podczas Festiwalu swoje dania, desery i koktajle.

zywnosc.com.pl
Zdjęcie: Facebook/XIVedycjaFDS

Artykuły powiązane

  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Sezon na winniczki coraz bliżejSezon na winniczki coraz bliżej Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
  • Czy to na pewno<br> „Bita śmietanka”?Czy to na pewno
    „Bita śmietanka”?
    Inspekcja JHARS przypomina, że w myśl rozporządzenia nr 1308/20131[1] przetwory mleczne to produkty uzyskane wyłącznie z mleka, przy […]
  • Najstarsze ślady wytwarzania oliwy<br> z oliwek we WłoszechNajstarsze ślady wytwarzania oliwy
    z oliwek we Włoszech
    We Włoszech odkryto ślady wytwarzania oliwy z oliwek o 700 lat wcześniejsze niż dotychczasowe świadectwa – informują naukowcy na […]
  • Dzień Sera CamembertDzień Sera Camembert Ma delikatną skórkę i kremowe wnętrze, dzięki któremu rozpływa się ustach. Pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie […]
  • Polska borówką stoiPolska borówką stoi Borówka - obok jabłek, stała się w ostatnich latach naszą narodową wizytówką. Polska jest głównym dostawcą tego […]
  • Żywność<br> dla kosmonautówŻywność
    dla kosmonautów
    Historia lotów w kosmos nie jest długa – pierwszy lot załogowy odbył się w 1961 roku. Wraz z rozwojem nauki ich […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close