Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Gęsina na stoły!

Trwają ostatnie przygotowania do akcji Slow Food Polska "Gęsina na świętego Marcina". W tym roku startuje ona po raz dziewiąty. Wiele restauracji będzie serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną w roli głównej od 10 listopada do 3 grudnia. W tej edycji, najwięcej uwagi poświęconej będzie gęsi suwalskiej.

Tegoroczna akcja rozpocznie się dzień przed Świętem Niepodległości, czyli w piątek 10 listopada. Tradycyjnie, w około stu restauracjach w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej trzy dania z gęsiny. Może to być przystawka, pierwsze danie lub drugie, a także deser. Do akcji przystępuje wielu znanych i cenionych szefów kuchni.

Program "Gęsiny na św. Marcina" zapowiada się w tym roku wyjątkowy. W zeszłym roku promowana byłą gęś kartuska, teraz organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, jak zatorska, kartuska, suwalska, garbonosa, rypińska i inne. Najwięcej uwagi poświęconej będzie gęsi suwalskiej.

Tradycyjnie też, podczas akcji "Gęsina na św. Marcina", organizowany jest konkurs dla szefów kuchni na najlepszy przepis na gęsinę. Zwycięski przepis wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami szefowie kuchni, biorący udział w akcji. Zwycięża przepis, który otrzyma największą liczbę głosów, a jego autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2017/2018. Ten tytuł do tej pory wywalczyli m.in.: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak.

Efekty akcji propagujących spożycie gęsiny już widać. Spożycie tego mięsa w Polsce z 17 gramów 9 lat temu urosło do 230 gramów, czyli niemal 14 krotnie. Nie zmienia to jednak faktu, że by gęsina na dobre wróciła na polskie stoły, jeszcze długa droga. Z 7 mln sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90 proc. (około 20 tys. ton) trafia na rynek niemiecki.

Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym – w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Na Świętego Marcina<br> najlepsza jest gęsina!Na Świętego Marcina
    najlepsza jest gęsina!
    Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a eksport gęsiny, głównie na rynek niemiecki, sięga około 20 tys. ton […]
  • Gęsinowe rarytasy<br> – gotuj z nami!Gęsinowe rarytasy
    – gotuj z nami!
    Na 11 listopada gęś do garnka się wkłada. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na gęsinę! Smalec skwarkowy z […]
  • Polska gęsinowym eldoradoPolska gęsinowym eldorado Gęś w buraczkach, żur na gęsinie czy gęsie pipki. Takie przysmaki z gęsiego mięsa serwowano dawniej na polskich stołach 11 listopada, […]
  • Apetyt na blogaApetyt na bloga Jeśli sprawdzimy czołówkę najbardziej popularnych blogów w Polsce, możemy się zdziwić. Nie dotyczą mody ani urody, ale […]
  • Festiwal Smaków UtraconychFestiwal Smaków Utraconych Trwają przygotowania do pierwszej edycji Festiwalu Smaków Utraconych. To nowatorska akcja Kuchnia Odnaleziona organizacji non […]
  • Alchemia w kuchniAlchemia w kuchni Szczypta romantyzmu, odrobina czułości, domieszka rozkoszy, a jako afrodyzjak – miłość.  Nie tylko w maju, ale […]
  • Co ma goździk<br> do piernikaCo ma goździk
    do piernika
    Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem […]
  • Na Kujawach o polskiej białej gęsiNa Kujawach o polskiej białej gęsi Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty na Kujawach uczestniczył w spotkaniu zorganizowanym, w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close