Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Grzyby z grilla
i mikrofalówki
są zdrowsze?

Grzyby z grilla albo kuchenki mikrofalowej zawierają więcej korzystnych dla zdrowia antyoksydantów i polifenoli niż gotowane lub smażone – informuje "International Journal of Food Sciences and Nutrition".

Grzyby zawierają białko, w tym niezbędne aminokwasy, błonnik i wiele witamin – takich jak B, C, D i E. Są też niskokaloryczne i mają niewiele tłuszczu, a potrawom nadają "mięsny" smak.

Hiszpański zespół Irene Roncero-Ramos z Centrum Badań Technologicznych nad Grzybami w La Rioja przyjrzał się właściwościom czterech gatunków – pieczarek (Agaricus bisporus), grzybów shiitake (Lentinula edodes), boczniaków ostrygowatych (Pleurotus ostreatus) oraz boczniaków mikołajkowych (Pleurotus eryngii) – przed i po obróbce kulinarnej.

Jak się okazało, smażenie na oleju wyraźnie pogarszało wartość odżywczą grzybów (choć poprawiało ich smak). Powodowało utratę białka i węglowodanów oraz związków przeciwutleniających. Przeciwutleniacze to witaminy i substancje chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki maja związek z chorobami serca, nowotworami i innymi chorobami.

Także gotowanie grzybów prowadziło do utraty znacznej części białek i antyoksydantów – były one wypłukiwane przez wodę we wnętrzu garnka. Rosła za to zawartość korzystnych dla serca glukanów.

Najlepszym sposobem na zachowanie witamin i składników odżywczych okazało się użycie krótkich czasów gotowania i niewielkiej ilości wody. Dlatego korzystne jest przyrządzanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.

O ile smażenie na oleju zmniejsza wartość odżywczą grzybów, podczas grillowania niewielki dodatek oleju może ją nawet zwiększyć – zwłaszcza jeśli dodaje się oliwy z oliwek.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close