Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Herbaty owocowe
i wody smakowe mogą niszczyć zęby

Kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych, czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów – ostrzega "British Dental Journal".

Jak wykazali naukowcy z King's College London Dental Institute, popijanie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz powolne ich sączenie zwiększa ryzyko wywołanej przez kwasy erozji szkliwa. Osoby, które dwa razy dziennie piły pomiędzy posiłkami na przykład wodę z plasterkiem cytryny czy gorącą herbatkę owocową były aż 11 razy bardziej narażone na erozję szkliwa niż ci, którzy tego nie robili.

Badacze przenalizowali dietę 300 osób, w przypadku których szkliwo zębów było poważnie uszkodzone. Wśród odpowiedzialnych za to zjawisko znalazły się soki owocowe, herbatki owocowe, alkohole (zwłaszcza wino), wody smakowe, napoje słodzone, ale także napoje dietetyczne oraz produkty marynowane w occie. Bezpieczne dla zębów są zwykła woda, herbata, kawa, mleko oraz woda gazowana.

Jak wskazują specjaliści, kwaśne napoje spożywane podczas posiłków nie są aż tak bardzo szkodliwe dla zębów, ponieważ żucie pokarmu zwiększa wydzielanie śliny. Zasadowy odczyn śliny przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy, co sprawia, że zagrożenie maleje dwukrotnie w porównaniu z kwaśnymi napojami wypijanymi między posiłkami. Kwasy neutralizują też niektóre produkty spożywcze – w tym ser.

Zęby chroni także picie przez słomkę oraz szybkie wypijanie. Pomagają pasty i płukanki z fluorem. Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne sączenie napoju (przez ponad 5 minut) lub przetrzymywanie go w ustach przed połknięciem.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Woda na ochłodęWoda na ochłodę Nadchodzi fala upałów, podczas których warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. O to, na co należy zwracać […]
  • Rozszerzanie diety niemowlątRozszerzanie diety niemowląt Schematy żywienia zdrowych niemowląt powstały z myślą o rodzicach i opiekunach małych dzieci, aby ułatwić im prawidłowe […]
  • Nadmiar cukru niebezpieczny <br> dla zdrowiaNadmiar cukru niebezpieczny
    dla zdrowia
    Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się […]
  • Zdrowa dieta nie niweluje szkodliwego działania soliZdrowa dieta nie niweluje szkodliwego działania soli Zdrowo się odżywiasz, ale jesz dużo soli? Nieważne, jak wiele warzyw, chudego nabiału i innych zdrowych rzeczy jadasz. Jeśli są […]
  • Biały, brązowy, a może trzcinowy?Biały, brązowy, a może trzcinowy? Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak słodki smak, więc sięgamy po inne […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Kiedy wprowadzać pokarmy uzupełniające<br> dla dziecka?Kiedy wprowadzać pokarmy uzupełniające
    dla dziecka?
    Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzenie posiłków innych niż mleko matki może zaszkodzić […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close