Jakość handlowa
soków i nektarów
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 55 partii. Z uwagi niezgodną z deklaracją barwę zakwestionowano 1 partię (1,8%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 54 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,4%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej (w stosunku do deklaracji producenta) zawartości substancji rozpuszczalnych, kwasowości i pH.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 82 partii, z czego w 25 stwierdzono nieprawidłowości (30,5%). Dotyczyły one m.in.:
– zamieszczenia niedozwolonych informacji odnoszących się do składu (np. „bez konserwantów, barwników, aromatów i dodatkowego cukru”);
– podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie metod wytwarzania i produkcji (np. „świeży sok jabłkowy”, „świeżo wyciśnięty”, „niepasteryzowany”);
– braku informacji o sposobie przetworzenia („pasteryzacji”) lub podania jej w nieodpowiednim miejscu (nie w nazwie produktu);
– podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.
Źródło: IJHARS