Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Początki uprawy
ryżu siewnego

Pradawni mieszkańcy Chin rozpoczęli uprawę ryżu siewnego już 10 tys. lat temu – informuje serwis internetowy Instytutu Archeologii Chińskiej Akademii Nauk Społecznych.

Według najnowszych badań, prowadzonych przez archeologów na neolitycznym stanowisku we wschodnich Chinach, przejście z uprawy ryżu dzikiego na uprawę ryżu siewnego w tym rejonie nastapiło w okresie wczesnego neolitu.

Naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk zbadali fitolity ryżu z różnych próbek odkrytych na neolitycznym stanowisku Hehuashan w prowincji Zhejiang. Porównali ich ilość oraz kształt.

Fitolity to krzemionkowe twory powstające w komórkach roślinnych, zachowujące się jako skamieniałości. Dzięki temu, że powstają wewnątrz tkanek, mają swoiste właściwości, pozwalające na rozpoznanie gatunku rośliny, z której pochodzą.

Analiza fitolitów ryżu ze stanowiska Hehuashan wykazała, że mieszkańcy tego neolitycznego siedliska już w czasach kultury Shangshan – rozwijającej się na obszarach górnego biegu rzeki Qiantang w okresie 11-9 tys. lat temu – mogli próbować różnych sposobów uprawy dzikiego ryżu w celu zwiększenia plonów.

Obecność w badanych próbkach fitolitów typowych dla ryżu siewnego wskazuje, że próby te były udane i doprowadziły do powstania upraw tego ryżu.

Jak poinformował prof. Wu Yan z Instytutu Paleontologii Kręgowców i Paleoantropologii Chińskiej Akademii Nauk, pradawni mieszkańcy wschodnich Chin wcześnie spostrzegli, że dziki ryż może zaspokajać ich głód, nauczyli się zbierać i właściwie przechowywać ziarna ryżu, a wkrótce też rozpoczęli uprawiać ryż siewny.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Światowy<br> Dzień PszczółŚwiatowy
    Dzień Pszczół
    20 maja po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez ONZ z […]
  • Rozszerzanie diety niemowlątRozszerzanie diety niemowląt Schematy żywienia zdrowych niemowląt powstały z myślą o rodzicach i opiekunach małych dzieci, aby ułatwić im prawidłowe […]
  • Soczewica obniża<br> poziom glukozy<br> we krwiSoczewica obniża
    poziom glukozy
    we krwi
    Zastąpienie ziemniaków i ryżu strączkami może obniżyć poziom glukozy we krwi o ponad 20 procent - wynika z badania […]
  • Plony mogą być niższePlony mogą być niższe Rolnicy narzekają na brak opadów i nerwowo czekają na deszcz. Eksperci z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach […]
  • CO2 wpływa<br> na jakość ryżuCO2 wpływa
    na jakość ryżu
    Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia […]
  • Sadownicy bronią polskich truskawekSadownicy bronią polskich truskawek Polskie truskawki są cenione w Europie i na świecie przede wszystkim za wygląd i smak. Kampania medialna przeciwko krajowym truskawkom […]
  • Polska przeciw zaprawom neonikotynoidowymPolska przeciw zaprawom neonikotynoidowym Polska opowiedziała się za zakazem stosowania zapraw neonikotynoidowych w rzepaku. Z zakazu wyłączono buraki, gdyż nie […]
  • Dzień Sera CamembertDzień Sera Camembert Ma delikatną skórkę i kremowe wnętrze, dzięki któremu rozpływa się ustach. Pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close