Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Rozporządzenie UE dotyczące stosowania kwasu fosforowego

11 maja br. Republika Czeska złożyła wniosek o udzielenie zezwolenia na stosowanie kwasu fosforowego jako stabilizatora w kilku surowych wyrobach mięsnych. Uwzględniając ten wniosek 22 maja br. ukazało się nowe Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/871. 

Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/871 zmienia załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu fosforowego – fosforanów – di- tri- i polifosforanów (E 338- 452) w określonych surowych wyrobach mięsnych.

Poniżej w załączniku można pobrać pełną treść rozporządzenia.

Rozporzadzenie_komisji_UE_2017_871

Źródło: Komisja Europejska

Artykuły powiązane

  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Tradycyjne wędzenie bez zmianTradycyjne wędzenie bez zmian Producenci wędlin tradycyjnych będą mogli stosować dotychczasowe metody wędzenia także po 1 września, od kiedy miały obowiązywać […]
  • Oznaczanie produktów spożywczych informacją o kraju pochodzeniaOznaczanie produktów spożywczych informacją o kraju pochodzenia Wskazywanie kraju pochodzenia produktów spożywczych wynikające z przepisów unijnych. 1. Dla większości […]
  • Nowe prawo zdrowia roślin – wyraź swoją opinięNowe prawo zdrowia roślin – wyraź swoją opinię Od połowy grudnia 2019 r. będzie obowiązywało nowe prawo Unii Europejskiej w zakresie zdrowia roślin (Rozporządzenie Parlamentu […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Mniej drobiu<br> przez grypę ptakówMniej drobiu
    przez grypę ptaków
    Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close