Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny, uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przyjrzeli się żywności, która działa jak narkotyk i powoduje, że z trudem jesteśmy w stanie się od niej oderwać. Badacze wskazali, że najbardziej uzależniającym produktem jest pizza. Jednak ich zdaniem to nie pizza sama w sobie jest uzależniająca, ale jej serowa warstwa.
Dr Neal Barnard z Komitetu Lekarzy na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wyjaśnił, że w trakcie trawienia kazeiny zawartej w serze, uwalniana jest kazomorfina – opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.
Liczne badania potwierdzają, że kazomorfina, podobnie jak inne opioidy, oddziałuje na receptory opioidowe
w mózgu, które są powiązane z kontrolą bólu, ośrodkiem nagrody i uzależnienia.
Źródło: PAP
Artykuły powiązane
Eko wysokiej jakości
Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną, powstającą na bazie lokalnych produktów i surowców, to wyzwanie dla małych […]
Więcej serów,
mniej mięsa!
W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
Rozszerzanie diety niemowląt
Schematy żywienia zdrowych niemowląt powstały z myślą o rodzicach i opiekunach małych dzieci, aby ułatwić im prawidłowe […]
Wołowina polską specjalnością
Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy […]
Góry bez rolnictwa
będą martwe
Innowacje wzmacniające potencjał rolnictwa terenów górskich, to temat omawiany podczas konferencji, która […]
Kontrole IJHARS
w I kwartale 2019 r.
W I kwartale 2019 r. Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, […]
Wizyta na Kurpiach
Na zaproszenie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ostrołęce pana Józefa Białowąsa odwiedziłem Kurpie. Specyficzne środowisko i […]
„Bezpieczeństwo
i jakość żywności
po obu stronach granicy”
6 czerwca 2019 r. w Opolu odbyła się konferencja podsumowująca projekt współpracy transgranicznej realizowany przez Inspekcję […]