Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Więcej buraków

W 2017 roku o ponad 16% wzrosła powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej i jest największa od 12 lat. Słodkie zbiory mogą wzrosnąć nawet o 20 procent – wynika z najnowszych danych Komisji Europejskiej.

Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej wzrosła o 243 tys. ha, do 1,742 mln ha i jest największa od sezonu 2005/2006 albo wprowadzenia kwotowania produkcji cukru w 2005 r. Areał uprawy buraków cukrowych najbardziej wzrósł we Francji, Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii i Holandii.

Polska odpowiada za istotną część europejskiej produkcji buraków. Najwięksi ich producenci na świecie to Stany Zjednoczone, Rosja, Ukraina, Niemcy i Francja. Areał uprawy buraka cukrowego w kraju wyniósł w sezonie 2016/2017 203 tysiące ha. Wciąż może on ulegać zwiększeniu, przez zmiany na rynku tej rośliny. Zainteresowanie jego uprawą jest coraz większe, co potwierdzają statystyki – areał zasiewów buraka cukrowego kraju w sezonie 2016/2017 był znacznie większy niż rok wcześniej.

W 2017 r. Komisja Europejska oczekuje średniego plonu buraków cukrowych wynoszącego 73,4 t/ha, w 2016 roku średni plon wyniósł 71,4 t/ha. Największy średni plon w wysokości 80,4 t/ha zanotowano 3 lata temu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close