Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Wielu producentów żywności jest niewypłacalnych

Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł – wynika z raportu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży mięsnej.

Największe zadłużenie mają producenci żywności z Mazowsza. Ich dług wynosi niemal 60 mln zł. Za nimi plasują się przedsiębiorcy z woj. wielkopolskiego (47 mln zł), a następnie firmy z województwa dolnośląskiego z 44 mln zł. Najmniejsze zadłużenie (nieprzekraczające 8 mln zł) notują województwa podlaskie, warmińsko-mazurskie oraz świętokrzyskie. Z kolei najbardziej zadłużony producent ma do spłacenia 12 mln zł. To firma, która działa na terenie powiatu włocławskiego w województwie kujawsko-pomorskim.

Według KRD, przyczyn zadłużenia jest wiele. "Są wśród nich zarówno czynniki ludzkie, jak i te, na które człowiek nie ma wpływu: nieoczekiwane zmiany pogodowe (susza, powódź czy przymrozki), ale też postępująca koncentracja branży i wypieranie z rynku małych przedsiębiorców przez dużych, a także problemy ze spłatą zaciągniętych pożyczek czy zatory płatnicze spowodowane przez nierzetelnych kontrahentów" – czytamy w raporcie "Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej" .

Każdego miesiąca ogłasza się niewypłacalność kilku producentów żywności w Polsce. Ich łączne zadłużenie w Krajowym Rejestrze Długów wynosi już 375,35 mln zł. Ta grupa przedsiębiorców, zaraz za dostawcami materiałów budowlanych, należy do najbardziej niewypłacalnych. "Dość silną" grupę takich kontrahentów stanowią przedstawiciele handlu, w tym sieci handlowych. "Nie płacą producentom w terminie za dostawy żywności i mają wobec nich dług w wysokości 31,5 mln zł. To aż 1/3 wszystkich należności, których łączna wartość wynosi już 94,2 mln zł" – wynika z raportu. Wśród pozostałych dłużników branży spożywczej są też inni producenci, a dalej rolnicy.

W Krajowym Rejestrze Długów widnieje 7 tys. 59 producentów żywności. 93 proc. dłużników z tej branży stanowią producenci artykułów spożywczych, a pozostałe 7 proc. to producenci napojów. Dług tych pierwszych wynosi 350 mln złotych. "Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży mięsnej, których niespłacone zobowiązania wynoszą blisko jedną czwartą całkowitego zadłużenia – 95 mln zł. Dalej w kolejności znajdują się producenci wyrobów piekarskich i mącznych (75 mln zł) oraz producenci owoców i warzyw (56 mln zł). Z kolei najniższe zadłużenie notują firmy z sektorów rybnego oraz mleczarskiego (13 i 14 mln zł)" – podkreślono. Lepiej radzą sobie producenci napojów, których łączne zadłużenie wynosi 25 mln złotych. Największe problemy w tym sektorze mają producenci napojów bezalkoholowych i wód mineralnych (8,6 mln zł).

Raport "Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej" powstał w oparciu o dane KRD z grudnia 2017 roku i zawiera informacje dotyczące zadłużenia producentów żywności w Polsce oraz informacje o głównych kategoriach wierzycieli firm spożywczych. Partnerem raportu jest Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Nowy program<br> dla rolnikówNowy program
    dla rolników
    Latem tego roku zaprezentowany zostanie nowy program, który ma odpowiadać na potrzeby rolników - zapowiedział 12 maja […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Ceny na rynku<br> mleka spadająCeny na rynku
    mleka spadają
    Ubiegły rok minął pod znakiem wysokich cen masła i skupu mleka, w tym roku ceny tych produktów będą spadać – wynika z […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • O sytuacji na rynku<br> zbóż w RadzikowieO sytuacji na rynku
    zbóż w Radzikowie
    - Świat jest niemoralny, nieetyczny, ponieważ bogata północ, do której my się zaliczamy, godzi się na głód i […]
  • Przywracamy normalnośćPrzywracamy normalność – Przywracamy normalność. Polski rolnik będzie mógł tak samo funkcjonować, jak jego koledzy w innych krajach Unii […]
  • Jak zapewnić rozwój rolnictwa?Jak zapewnić rozwój rolnictwa? Jak zapewnić rozwój polskiego rolnictwa, a jednocześnie wskazywać to, co tym rozwojem ma być? Jakie działania można […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close