Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Złociste z pianką

Produkcja piwa w Polsce w 2017 r. spadnie o 2,2 proc. i wyniesie 40,5 mln hl – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie miesięcznych danych o produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach szacuje się, że w branży winiarskiej produkcja wyniesie 1.117,5 tys. hl i będzie o 13 proc. mniejsza niż przed rokiem. Powodem tego będzie malejąca produkcja fermentowanych napojów winiarskich do 950 tys. hl. Wzrost produkcji wystąpi w branży spirytusowej. Produkcja etanolu wzrośnie o 9,5 proc. do 4,2 mln hl 100 proc., a napojów spirytusowych zwiększy się o 1,6 proc. do 1,3 mln hl 100 proc." – napisano w raporcie.

Eksperci Instytutu prognozują, że deficyt w handlu produktami alkoholowymi w 2017 r. wyniesie 327 mln EUR. "Zadecydują o tym analogiczne tendencje rozwojowe w poszczególnych działach branży alkoholowej, które obserwowano w 2016 r. W szczególności pogłębi się deficyt w handlu zagranicznym wyrobami winiarskimi do 310 mln EUR i napojami spirytusowymi do 80 mln EUR. Deficyt wystąpi także w handlu zagranicznym etanolem (26 mln EUR). Nadwyżka wystąpi jedynie w handlu zagranicznym piwem (90 mln EUR) i wódką (123 mln EUR)" – napisano w raporcie.

W 2016 r. przychody budżetu państwa z tytułu podatku akcyzowego od napojów alkoholowych wzrosły o 4,3 proc. do 11,6 mld zł i stanowiły 17,6 proc. całkowitych dochodów budżetowych z podatku akcyzowego.

Źródło: PAP Biznes

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close