Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Są już polskie
nowalijki!

Sałata, szczypiorek czy natka pietruszka. Polskie nowalijki są już dostępne, mimo załamania pogody. Większość wczesnych warzyw spod osłon jest tańsza niż w ubiegłym roku, co jest efektem dość łagodnej zimy i niższych kosztów produkcji.

Przykładowo, na rynku hurtowym w Broniszach koło Warszawy, z krajowych wczesnych warzyw, produkowanych pod osłonami, oferowane są ogórki, pomidory, szczypiorek, natka pietruszki, sałata. Brakuje rzodkiewki.

Jak wynika z danych rynku hurtowego w Broniszach, pomidory malinowe polskiej produkcji sprzedawane są w cenie od 11 do 20 zł, pomidory czerwone od 10 do 15 zł. Sporo jest pomidorów z importu, znacznie tańszych, od 5 do 7 zł za kilogram, m.in. z Hiszpanii i Turcji.

Pomimo rosnących dostaw krajowych ogórków szklarniowych, w ofercie nadal są importowane, które ze względu na niższą cenę także znajdują nabywców. Cebula w hurcie, w porównaniu z ubiegłym rokiem,  jest droższa o 1/3, kosztuje 45-85 groszy za kilogram. Za marchew trzeba zapłacić 1-1,50 zł/kg, co oznacza wzrost o ok. 60 proc. w stosunku do ceny sprzed roku. Korzenie pietruszki są dwukrotnie droższe niż w 2017 roku, ich cena hurtowa waha się od 3,85 do 5 zł za kilogram. Staniały z kolei  krajowe ziemniaki. W hurcie kosztują 45-55 groszy za kilogram.

Jabłka są droższe o 50-60 proc. w porównaniu z marcem 2017 r, ale w ostatnich tygodniach ceny nie wzrosły i za większość odmian w sprzedaży hurtowej płaci się od 2-3 zł/kg.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Pomidorowe wyzwaniePomidorowe wyzwanie Włochy, Hiszpania i Portugalia są pomidorowymi potentatami, ale wśród tego grona całkiem dobrze ma się Polska – zajmuje […]
  • Miody znad Wisły hitem eksportowymMiody znad Wisły hitem eksportowym W Polsce rośnie liczba rodzin pszczelich oraz producentów miodu, co jest efektem wzrostu popytu krajowego i eksportowego. […]
  • Wzrosła produkcja pestycydówWzrosła produkcja pestycydów Produkcja pestycydów w polskich dużych przedsiębiorstwach w 2017 roku, osiągnęła rekordowy poziom 52 tys. ton. Wzrost produkcji […]
  • Polscy przetwórcy<br> ryb na faliPolscy przetwórcy
    ryb na fali
    Przetwórstwo ryb w Polsce w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Szacuje się, że na koniec 2017 roku wartość […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • Zbliżają się Targi Polagra FoodZbliżają się Targi Polagra Food W tym roku Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu po raz pierwszy odbędą się wiosną w dniach 8-10 […]
  • Przyszłość roślin białkowychPrzyszłość roślin białkowych Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close