Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Chore i zaniedbane bydło w państwowym instytucie

Animal Rescue Polska przeprowadziło kolejną inspekcję w Państwowym Instytucie Technologiczno-Przyrodniczym w Falentach, który podlega ministrowi rolnictwa. Odkryto kolejne chore zwierzęta, przebywające w skanadalicznych warunkach.

30 kwietnia aktywiści zastali tam martwego cielaka przykrytego plandeką i drugiego uśpionego ze względu na stan zdrowia. Sześć kolejnych było zagłodzonych i odebrano je instytutowi.

Sprawa została zgłoszona na policję, która wszczęła postępowanie z artykułu 35 ustawy o ochronie zwierząt, czyli zabijania lub znęcania się nad zwierzętami.

Po upływie kilku dni przedstawiciele ARP wrócili do Falent i znaleźli kolejne zwierzęta, które wykazywały niepokojące objawy chorobowe. Jeden cielak klęczał na przednich nogach z tylnymi wyprostowanymi i nie zmieniał pozycji przez co najmniej 30 minut, a kolejny miał bardzo duże problemy z oddychaniem.

Niestety na tym nie skończyły się odkrycia. Poza chorymi cielakami, aktywiści ujawnili krowy trzymane w skandalicznych warunkach – stłoczone i ślizgające się na własnych odchodach.

Pracownik instytutu wyznał aktywistom, że nie może posprzątać odchodów gdyż nie ma sprzętu, którym można tam wjechać. Według niego bydło przebywa w takich warunkach od co najmniej dwóch tygodni i nie ma szans na szybką (ze względu na wysokie koszty) naprawę zepsutej zwrotnicy w traktorze.

Nadzór nad działalnością instytutu sprawuje ministerstwo rolnictwa.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Przywóz żywności <br> na własny użytekPrzywóz żywności
    na własny użytek
    Ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej istnieją surowe procedury dotyczące wprowadzania niektórych […]
  • Wołowina polską specjalnościąWołowina polską specjalnością Polska wołowina to wysokie standardy i wysoka jakość podkreślali zgodnie przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, którzy […]
  • Blockchain – szansa<br> na rozwójBlockchain – szansa
    na rozwój
    W siedzibie KOWR 13 czerwca br. zorganizowana została konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie […]
  • Bezpieczeństwo żywności zależy również od CiebieBezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie Wzrost zaludnienia na świecie, a co za tym idzie rosnący popyt na żywność spowodował konieczność uprzemysłowienie […]
  • Interakcje leków <br> z żywnościąInterakcje leków
    z żywnością
    W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]
  • Czy wędliny są zdrowe?Czy wędliny są zdrowe? Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close