Geneza Kodeksu Etyki Żywnościowej
Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski ogłosił 18 marca 2020 r. podpisanie Kodeksu Etyki Żywnościowej. Warto przy tej okazji wspomnieć, a propos etyki, o Zespole który go stworzył oraz genezie jego powstania.
„Etyka to jest po prostu uczciwość. Nie powinniśmy się oszukiwać” – zwrócił uwagę minister.
Kodeks Etyki Żywnościowej z 2012 roku, został, tak naprawdę, podpisany 4 października 2013 roku, a inicjatorem jego powstania był redaktor naczelny czasopisma ”Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” Tadeusz Wojciechowski. Jednym z sygnatariuszy był ówczesny wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski.
Kodeks przez 7 lat zapomniany teraz został reaktywowany. Minister rolnictwa ogłosił, że dokument wspierają najważniejsze osoby w państwie, a Prezydent Andrzej Duda objął go honorowym patronatem.
Podpisanie Kodeksu Etyki Żywnościowej 4 października 2013 roku
Na zdjęciu od lewej: ks. dr Artur Wysocki – wicedyrektor Instytutu Socjologii UKSW, Tadeusz Wojciechowski – redaktor naczelny miesięcznika „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności”, Andrzej Kiszczak – prezes Biura Zarządzania Jakością, Środowiskiem i BHP, prof. nadzw. dr inż. Janusz Bronisław Berdowski, ks. bp prof. dr hab. Tadeusz Pikus – Delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Polskich Przetwórców Żywności, Andrzej Gantner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, ks. Michał Szwemin – Kapelan Krajowej Izby Gospodarczej, dr hab. Irena Ozimek, prof. SGGW – prodziekan ds. dydaktyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Do pobrania: Kodeks Etyki Żywnościowej
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin