Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Spór producentów drobiu z zakładami mięsnymi w USA

Amerykańscy hodowcy drobiu domagają się od prezydenta Donalda Trumpa natychmiastowego wprowadzenia regulacji prawnych wzmacniających pozycję producentów kurcząt rzeźnych względem firm mięsnych i ubojowych.

W liście do prezydenta Donalda Trumpa, do którego dotarła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, hodowcy twierdzą, że ich zła sytuacja finansowa jest pochodną niesprawiedliwych mechanizmów ustalania cen i płatności oraz dominującej pozycji zakładów mięsnych.

Drobiarze z USA są niezadowoleni z odroczenia o pół roku obowiązywania „Farmer Fair Practice Rules”, który jest m.in. zbiorem zasad postępowania w relacjach między rolnikami produkującymi żywiec drobiowy, a firmami mięsnymi. Farmerzy podejrzewają nawet, że regulacje, które miały między innymi ułatwić pozywanie firm mięsnych nigdy nie wejdą w życie, ze względu na lobbing przetwórców mięsa.

Farmerzy dają do zrozumienia, że na skutek tego, że to firmy mięsne decydują o obliczu rynku mięsa drobiowego w USA prywatny chów brojlerów jest coraz bardziej ryzykowny i coraz mniej opłacalny. Dowodzą, że zwrot z zainwestowanych w stado kurcząt pieniędzy jest obecnie minimalny, znacząco niższy niż miało to miejsce ponad ćwierć wieku temu, a hodowcy brojlerów są najbardziej zadłużoną grupą wśród wszystkich producentów rolnych w USA. Co więcej, drobiarze wyliczają, że okres zwrotu kredytu zaciągniętego na budowę nowych kurników wydłużył się obecnie w Stanach Zjednoczonych aż do około 15 – 20 lat. Swoją sytuację hodowcy zestawiają z sytuacją firm mięsnych i ubojowych, które – zdaniem drobiarzy – nie ponoszą ryzyka i mogą się wycofać z umów z rolnikami bez większych konsekwencji.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

  • Wizyta młodych rolników z USAWizyta młodych rolników z USA Minister Jan Krzysztof Ardanowski oraz podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkali się 7 czerwca br. z przedstawicielami […]
  • Przywracamy normalnośćPrzywracamy normalność – Przywracamy normalność. Polski rolnik będzie mógł tak samo funkcjonować, jak jego koledzy w innych krajach Unii […]
  • W województwie kujawsko-pomorskim<br> o produkcji trzody chlewnejW województwie kujawsko-pomorskim
    o produkcji trzody chlewnej
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski 13 maja br. wziął udział w uroczystym otwarciu budynków […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Bioasekuracja – realne działanie czy gra słów?Bioasekuracja – realne działanie czy gra słów? Wydaje się, że o bioasekuracji powiedzieliśmy, zwłaszcza w ciągu ostatnich czterech lat, niemalże wszystko. Poruszyliśmy tematy […]
  • Mniej drobiu<br> przez grypę ptakówMniej drobiu
    przez grypę ptaków
    Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w […]