Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Z pianką w kuflu

W Polsce jest coraz więcej piwoszy i amatorów niefiltrowanych, niepasteryzowanych piw, przybywa więc niezależnych browarni rzemieślniczych. Dbają nie tylko o niezwykły smak produktu, ale także oryginalny design. Branża browarnicza rozwija się w tempie czterech nowych piw dziennie. Obecnie można mówić
o piwnej rewolucji w kraju nad Wisłą. Jesteśmy w pierwszej dziesiątce największych producentów piwa na świecie. Nasze browary cieszą się uznaniem w Szwecji, Czechach, na Węgrzech, a także w Stanach Zjednoczonych.

Polacy to smakosze piwa od lat. W ciągu roku Kowalski wypija 98 litrów. Doganiamy pod tym względem Czechów, którzy piją 118 litrów złotego trunku na głowę rocznie. Zmieniają się statystyki, więc rynek piwa także. Jeszcze do niedawna, gdy poprosiliśmy o piwo w sklepie, barze czy restauracji, do wyboru mieliśmy kilka produktów wielkich koncernów, Teraz sytuacja się zmieniła. Na rynku są nowe marki pochodzące z niewielkich browarów, nawet w hipermarketach są już specjalne półki z browarami regionalnymi. Powraca więc boom
na browarnictwo sprzed II wojny światowej, kiedy to w każdym średnim mieście funkcjonował co najmniej jeden browar zaspokajający potrzeby lokalne. Co się stało, że regionalne browary zniknęły kiedyś z mapy? Po 1945 roku większość browarów znacjonalizowano, stworzono z nich grupy zakładów. Małe i średnie browary nie wytrzymały konkurencji. Rynek został zdominowany przez koncerny. Obecna sytuacja rynkowa, jak widać, odwraca ten trend.

Jest moda na małe rzemieślnicze browary, piwa lokalne i regionalne. Furrorę robi jednak ostatnio piwowarstwo domowe, choć coraz bardziej popularne, wciąż dla większości osób jest czymś magicznym. Warzenie piwa
w domu daje niezliczone możliwości komponowania smaków. Można uwarzyć piwo w każdym stylu, tworzyć własne receptury. Zestawy do wyrobu piwa domowego znikają ze sklepowych półek.  Coraz modniejsze są bowiem browary domowe. Dlatego coraz więcej osób chce poznać tajniki – jak warzyć piwo. W całym kraju odbywają się piwowarskie, niecodzienne warsztaty, które z racji swej specyfiki, zazwyczaj odbywają się w małym gronie. Zgodnie z opracowanym w 1516 r. w Bawarii prawem czystości, do produkcji piwa można używać tylko słodów jęczmiennych, wody i chmielu. Teraz wielu producentów odchodzi od tej zasady, ale tylko tak przygotowane piwo uważa się za klasyczne.

Warto wiedzieć jak warzyć piwa, ale także jak je degustować i z czym łączyć. Konsumenci zaczęli interesować
się różnicami pomiędzy piwami, procesem technologicznym i tym co tak naprawdę jest w najpopularniejszym
w Polsce trunku. Według ekspertów, świadomość różnicy pomiędzy rodzimym niepasteryzowanym produktem 
a przemysłowym piwem sprawi, że konsument chętniej sięgnie po to zdrowsze. Coraz większym powodzeniem cieszą się także podróże szlakiem małych piwnych browarów. A powstaje ich w Polsce z roku na rok coraz więcej. Małe browary mogą przynosić niemałe zyski. Popularne są również browary restauracyjne, nawet
w miejscach niezbyt popularnych turystycznie. Warzone piwo w kilku gatunkach, jak widać, doskonale uatrakcyjnia menu.

Polska produkuje rocznie 40 mln hektolitrów piwa, co daje jej trzecie miejsce w Europie. W 2015 r. piwowarzy wpłacili do budżetu 9,9 mld zł, z czego 3,6 mld zł akcyzy.

Maria Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

  • Złociste z piankąZłociste z pianką Produkcja piwa w Polsce w 2017 r. spadnie o 2,2 proc. i wyniesie 40,5 mln hl - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Oktoberfest 2017Oktoberfest 2017 16 września rozpoczął się w Monachium 184. festyn piwa Oktoberfest, który potrwa do 3 października. Deszcz i zimno, a także […]
  • Międzynarodowy Dzień PiwaMiędzynarodowy Dzień Piwa Międzynarodowy Dzień Piwa - nietypowe święto ustanowione zostało przez dwóch Amerykanów z Kalifornii w 2007 roku. Jest […]
  • Gastroenterolog<br> o łączeniu mięsa<br> z grilla i alkoholuGastroenterolog
    o łączeniu mięsa
    z grilla i alkoholu
    Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub […]
  • Browary<br> z Polski potęgąBrowary
    z Polski potęgą
    Polska jest trzecim, tuż po Wielkiej Brytanii i Niemczech, producentem piwa w Europie. W ubiegłym roku rynek piwny w kraju odnotował […]
  • Zaraza ze Wschodu – cztery lata późniejZaraza ze Wschodu – cztery lata później Obecnie rozprzestrzeniający się w naszym kraju wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF ang. African Swine Fever), dotarł do Europy w […]
  • Piwo<br> znad Wisły potęgąPiwo
    znad Wisły potęgą
    Polska jest trzecim największym producentem piwa w Unii Europejskiej. Mimo tego, 2017 rok był dla branży niełatwy, przez niesprzyjającą […]
  • Smak naturySmak natury Krótkonóżka królewska, grochówka czy kosztela. Stare odmiany drzew biją w Polsce rekordy popularności. […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close