Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Polskie wina

W ciągu ostatnich trzech lat produkcja i sprzedaż polskich win w Polsce rosła o kilkadziesiąt procent rocznie. Daleko nam jednak do czołówki producentów win. W roku 2009/2010 zgłoszono produkcję 412 hektolitrów wina, w 2016 roku było to 6 tys. 993 hektolitrów, w tym niemal 4 tysiące litrów wina białego. Są wyniki ewidencji prowadzonej przez Agencję Rynku Rolnego.

Obecnie uprawa winorośli prowadzona jest praktycznie w całym kraju, przy czym dynamicznie rozwija
się winiarstwo w województwach: lubelskim, zachodniopomorskim i świętokrzyskim, a winnice powstają nawet
w woj. kujawsko-pomorskim, łódzkim czy mazowieckim. Według ARR winorośle uprawiane są na powierzchni
ok. 222 hektarów.

Statystyczny Polak w 2016 r. wypił nieco ponad 6 litrów wina, w tym także polskiego. Choć krajowe wino nie należy do najtańszych. Trzeba zapłacić około 50 zł za butelkę.  Można je kupić w sklepach winiarskich, gospodarstwach agroturystycznych, obiektach gastronomicznych i w sklepach internetowych.

Agencja Rynku Rolnego prowadzi ewidencję producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski, które jest przeznaczone do rynkowej sprzedaży. Wniosek o wpis do ewidencji na rok 2017/2018 powinien być złożony do 15 lipca.

Do ewidencji ARR wpisano 197 producentów wina z winogron pozyskanych z upraw położonych na terytorium Polski. Pierwszy raz taką ewidencję wprowadzono w roku 2009/2010. Zarejestrowano wtedy 26 producentów,
a w 2016/20017 r. już 151.

Do 31 sierpnia 2017 r. winiarze zobowiązani są złożyć deklaracje o szacowanej ilości wina wyprodukowanego
z tegorocznych zbiorów, do ARR wpłynęły już pierwsze deklaracje.

Dane: ARR

Maria Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

  • Uwaga producenci <br> wina wpisani <br> do ewidencji ARRUwaga producenci
    wina wpisani
    do ewidencji ARR
    Agencja Rynku Rolnego informuje i przypomina, że każdy producent wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Polska borówką stoiPolska borówką stoi Borówka - obok jabłek, stała się w ostatnich latach naszą narodową wizytówką. Polska jest głównym dostawcą tego […]
  • Światowa produkcja zbóż mniejsza?Światowa produkcja zbóż mniejsza? Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), światowa produkcja zbóż w sezonie 2017/2018 powinna wynieść 2,094 mld ton, […]
  • Pyrlandio wróć!Pyrlandio wróć! Ziemniaki w Polsce, to – można rzec - narodowe warzywo, a nawet narodowy skarb. Są pożywne i dostępne przez cały rok. Jednak, […]
  • Coraz bliżej <br> mlecznego rekordu!Coraz bliżej
    mlecznego rekordu!
    Na taką sytuację mleczarze czekali od wielu trudnych dla nich miesięcy. Mleko w skupie jest najdroższe od trzech lat. Pobicie cenowego […]
  • Polscy przetwórcy<br> ryb na faliPolscy przetwórcy
    ryb na fali
    Przetwórstwo ryb w Polsce w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Szacuje się, że na koniec 2017 roku wartość […]
  • Wzrost produkcji<br> mleka w UEWzrost produkcji
    mleka w UE
    Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2018 roku nastąpi wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej o 1,4 procent – to dobra […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close