Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Jagnięcina na widelcu

Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za rarytas. Według najnowszych szacunków analityków z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, prawdopodobny jest wzrost cen tego mięsa w Unii Europejskiej w ostatnim kwartale. W Polsce, zmiany cen będą dodatkowo kształtowane przez kurs złotego względem euro.

Owiec w Polsce hoduje się coraz mniej. Obecnie jest ich ok. 223 tys. sztuk, podczas gdy pod koniec lat 80. Było ich prawie 5 milionów. Gwałtowny spadek cen wełny, wypieranej przez bawełnę i syntetyki, a także zmiany kulinarnych trendów, dobiły polskie stada. Z wyjątkiem górskich hal, nie hodowano u nas owiec dla mięsa czy mleka, znikały więc  one masowo z rolniczych biznesplanów. Teraz, podobnie jak w przypadku gęsiny, większość polskiej jagnięciny trafia na eksport.

Gdy my zachwycamy się kotletem wieprzowym, Włosi zajadają tuszki jagnięce z Podhala i Bieszczad. Przed Wielkanocą do Włoch wyjeżdża ok. 20 tysięcy jagniąt – podkreśla Piotr Lenart, kulinarny smakosz i promotor jagnięciny.

W 2017 r. ceny jagniąt charakteryzują się wyjątkowo zmiennymi tendencjami. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,  w I kwartale przeciętna cena jagniąt w krajach Wspólnoty była o 7 proc. niższa niż rok wcześniej, ale w II kwartale o 1 proc. wyższa. W III kwartale 2017 r. cena jagniąt wyniosła 574 euro/100 kg i była o 1 proc. niższa niż rok wcześniej. W październiku, a więc w pierwszym miesiącu czwartego kwartału wyniosła ona 618,3 euro/100 kg i była taka sama jak rok wcześniej.

Z kolei ceny owiec ciężkich, do połowy roku, charakteryzowały się tendencją spadkową, zaś w drugiej połowie roku zaczęły rosnąć. W I kwartale przeciętna cena owiec ciężkich była niższa niż w I kwartale 2016 r. o 11 proc., a w drugim kwartale była taka sama jak przed rokiem. W III kwartale cena owiec ciężkich w UE-28 wyniosła 505 euro/100 kg wagi poubojowej i była o 3 proc. wyższa niż w III kwartale 2016 r. W październiku wyniosła ona 489 euro/100 kg i była o 4 proc. wyższa niż przed rokiem.

Ceny polskich owiec wyrażone w euro zmieniały się w tym samym kierunku, co średnie ceny owiec ciężkich w UE-28, ale ich zmiany były znacznie mniejsze. W I kwartale 2017 r. przeciętna cena owiec ciężkich w Polsce wyniosła 358 euro/100 kg i była o 2 proc. niższa niż w I kwartale 2016 r. W II kwartale wyniosła ona 362 euro/100 kg i była o 0,2 proc. niższa niż rok wcześniej. W III kwartale cena polskich owiec wyniosła 354 euro i była o 0,3 proc. wyższa niż w III kwartale 2016 r. W październiku wyniosła ona 353 euro/100 kg i była o 0,6 proc. wyższa niż w październiku 2016 r.

Cena skupu żywca baraniego wyniosła w I kwartale 2017 r. 6,62 zł/kg i była o 6 proc. niższa niż rok wcześniej. W II kwartale cena ta była taka sama jak przed rokiem (6,61 zł/kg).

Podobne zmiany dotyczyły cen notowanych w Zintegrowanym Systemie Rolniczej Informacji Rynkowej. Przeciętna cena zakupu owiec w I kwartale 2017 r. była niższa o 2,5 proc., a w II wyższa o 2,6 proc. niż w porównywalnych okresach roku poprzedniego. W III kwartale nastąpił rozdźwięk między cenami skupu a cenami notowanymi w ZSRIR. Cena skupu wynosząca 5,88 zł/kg była o 19 proc. niższa niż przed rokiem, zaś przeciętna cena zakupu owiec (ZSRIR) była wyższa o 2,6 proc. Jedynym wytłumaczeniem tego jest odmienna struktura skupowanych owiec.

Komisja Europejska, w uaktualnionej prognozie z marca przewiduje, że w 2017 r. przeciętna cena skupu owiec ciężkich może w UE-28 wynieść 485 euro/100 kg. Oznaczałoby to spadek ceny w stosunku do poprzedniego roku o ok. 5 proc.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Będzie mleczny<br> rekord?Będzie mleczny
    rekord?
    Już tylko 1-2 proc. brakuje do pobicia historycznych rekordów cen mleka w skupie w Polsce. Czy dojdzie do sytuacji na rynku […]
  • Będzie taniej?Będzie taniej? W IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr – wynika z miesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Koncesje na <br> ukraiński eksport zatwierdzone – Polska <br> się wstrzymałaKoncesje na
    ukraiński eksport zatwierdzone – Polska
    się wstrzymała
    Ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo w krajach unijnych przyjęli w poniedziałek w Brukseli przepisy dotyczące przyznania Ukrainie […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close