Czwartek, 23 Października 2025 roku.

UOKiK skontrolował ceny masła

Masło nie jest fałszowane tłuszczami roślinnymi, mimo jego wysokich cen – wynika z najnowszego raportu Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.  W niektórych przypadkach wątpliwości wzbudza nieznacznie przekroczona zawartość wody.

UOKiK sprawdzał, jakie były przyczyny nagłego wzrostu cen masła i dlaczego tak powoli wracają one do poziomu wyjściowego. Skontrolował również, czy ewentualne naciski sieci handlowych i chęć obniżenia kosztów przez producentów nie odbiły się na jakości masła. Badania wykazały, że masło nie było fałszowane tłuszczami roślinnymi – w czterech przypadkach stwierdzono nieznaczne przekroczenie ilości wody w maśle. Wojewódzkie inspektoraty Inspekcji Handlowej, wobec tych przedsiębiorców, którzy sprzedawali masło o zbyt dużej zawartości wody, wszczęły postępowania. Zostaną także obciążeni kosztami badań laboratoryjnych.

W 2014 r., w efekcie 46 kar wymierzonych przez Inspekcję Handlową za zafałszowanie masła, prezes UOKiK nałożył na firmę Masmal Dairy ponad 1,4 mln zł kary z tytułu naruszenia zbiorowych interesów konsumentów. Obecnie toczy się sprawa apelacyjna wobec następcy prawnego tego przedsiębiorcy.

UOKiK przypomina, że w prawdziwym maśle zawartość tłuszczu wynosi 80-90 proc. Musi być on wyłącznie pochodzenia mlecznego. W przypadku wątpliwości w kwestii jakości sprzedawanego masła, należy skontaktować się z Inspekcją Handlową.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Żywność specjalnego przeznaczenia<br> pod kontroląŻywność specjalnego przeznaczenia
    pod kontrolą
    Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę jedzenie dla małych dzieci, sportowców i osób na diecie. Kontrolerzy mieli […]
  • Woda na ochłodęWoda na ochłodę Nadchodzi fala upałów, podczas których warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. O to, na co należy zwracać […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Plastik w wodach butelkowanychPlastik w wodach butelkowanych Maleńkie kawałki i włókna tworzyw sztucznych znaleziono w ponad 90 proc. wód butelkowanych najpopularniejszych marek na […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Grille i podpałki<br> pod kontroląGrille i podpałki
    pod kontrolą
    Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grilli i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich – głównie ze […]