Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Święto bigosu

Kapusta, śliwki, okrasa. Jeśli jest na stole bigos, to znak że jesteśmy wśród swoich, najprawdopodobniej na tradycyjnej polskiej imprezie. 20 stycznia nasza sztandarowa potrawa ma swoje święto.

Jak bardzo „polskim” daniem jest kapusta z mięsem świadczy fakt, iż opis jej przygotowania znalazł się w epopei narodowej, czyli „Panu Tadeuszu”. Tajemnicą smaku było wtedy oczywiście obfite popijanie do niej gorzałki:

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Sposobów przygotowania bigosu jest niezliczona ilość, właściwie każda rodzina przygotowuje go inaczej. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, różnych rodzajach mięsa i suszonych grzybach, przyprawach. Sekret pysznej strawy, w tym przypadku tkwi w tak zwanym przegryzieniu się wszystkich smaków. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy.

Pochodzenie nazwy „bigos” do dziś wzbudza wśród językoznawców wiele emocji. Próby odszukania źródła tego wyrazu jeszcze trwają. Najprawdopodobniej wywodzi się on z niemieckiego imiesłowowej begossen albo beigossen, czasowników begießen (oblać, polać) i beigießen (dolać) bądź włoskiego bigutta (kociołek do warzenia rosołu). Możliwe jednak, że to wypadkowa wszystkich tych wariantów. Inna teoria mówi z kolei o łacińskim pochodzeniu tego słowa, mającym oznaczać dwoistość smaku. Bi to więc „podwójny”, a „gos” smak.

Ciekawostką jest to, że dawniej  słowa „bigos” używano do określania sposobu krojenia, a właściwie siekania, by jeszcze później oznaczać galaretę z siekanego mięsa. Dopiero w XVIII wieku zaczęto kojarzyć nazwę „bigos” z potrawą z gotowanej kapusty, a także z siekaniną, czyli „bigosowaniem” (rąbaniem szablą w bójce).

Smakowita potrawa z kapusty ma swój początek w XV wieku, kiedy to odkryła ją prawdopodobnie jakaś gospodyni chcąca gospodarnie zużyć resztki pozostałe po świętach. Przygotowywanie „bigosu z wiwatem” także przysłużyło się jego rozpropagowaniu. W dużym kotle przyrządzano wtedy potrawę z zalepioną ciastem pokrywką. Pod wpływem ciśnienia, po pewnym czasie, wystrzelała ona z hukiem w górę, co wedle ówczesnych kucharzy oznaczało gotowość bigosu do spożycia. Dobrym obyczajem szlacheckim było również zabieranie w odwiedziny do sąsiada… kociołka bigosu.

W zależności od regionu, dawniej w Polsce bigos zagęszczano chlebem razowym, dodawano buraczany kwas bądź stosowano miks słodkiej i kwaśnej kapusty. Teraz jest podobnie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Wigilijne smakiWigilijne smaki Wielkimi krokami zbliża się jedna z najważniejszych wieczerzy w roku. Gdzie ma swoje źródło żelazny repertuar menu świątecznego […]
  • Smakowita tradycjaSmakowita tradycja Ser bieszczadzki wędzony, szynka wędzona z komina czy miody z doliny rzeki Bzury – to najnowsze produkty, które zostały […]
  • Kupuj z korzyścią<br> nie tylko od świętaKupuj z korzyścią
    nie tylko od święta
    Choć okres przygotowań do Bożego Narodzenia kojarzy się przede wszystkim z uroczym cytrusowo-piernikowym zgiełkiem pełnym […]
  • Święto polskiej żywności na SłużewcuŚwięto polskiej żywności na Służewcu Tłumy Warszawiaków i gości z różnych regionów kraju, a także z zagranicy zachwycały się 11 maja polskimi […]
  • Narodowa Wystawa RolniczaNarodowa Wystawa Rolnicza Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w dniach 30 listopada – 2 grudnia 2018 r. Ministerstwo Rolnictwa […]
  • Czy wędliny są zdrowe?Czy wędliny są zdrowe? Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close