Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Smakowita Małopolska

203 małopolskie specjały są już na liście produktów tradycyjnych! Małopolska jest krajowym liderem pod względem ilości produktów regionalnych, które uzyskały w Unii Europejskiej certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich produktów, pochodzi właśnie z tego województwa.

Województwo Małopolskie jest kopalnią produktów, które trafiają na listę produktów tradycyjnych, ale także jest też krajowym liderem pod względem liczby produktów regionalnych chronionych certyfikatami unijnymi.

Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat Unii Europejskiej, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Następnie, małopolscy producenci zarejestrowali kolejnych 11 produktów. Certyfikat "Chroniona Nazwa Pochodzenia" mają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.

Wśród ostatnich wpisów umieszczonych na liście produktów tradycyjnych, znajdują się takie wyroby kulinarne tj. wino z jabłek i płatków róży z Wolicy, śliwki w zalewie korzennej z Wolicy, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego czy kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie.

Małopolska, jako pierwszy region w Polsce, postawiła na promocję województwa poprzez produkty regionalne oraz szerzenie swojego dziedzictwa kulinarnego. Służy temu m.in. Małopolski Festiwal Smaku z degustacjami i prezentacjami lokalnych smakołyków, organizowany corocznie w najważniejszych miejscowościach regionu. W ubiegłym roku została również wydana "Małopolska do zjedzenia" – książka kucharska z wyselekcjonowanymi przepisami z całego regionu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • 15 lat polskiego rolnictwa<br> w Unii Europejskiej15 lat polskiego rolnictwa
    w Unii Europejskiej
    Polska wieś i rolnictwo od 15 lat funkcjonują na jednolitym rynku Unii Europejskiej, skutecznie korzystając z unijnych polityk, w […]
  • Polska<br> ogrodnictwem stoiPolska
    ogrodnictwem stoi
    Jaki jest najczęściej uprawiany owoc w Unii Europejskiej? Jabłko! A co czwarte zrywane z drzewa, rośnie właśnie nad Wisłą. Polska jest […]
  • Numery z jajamiNumery z jajami W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli […]
  • Zanieczyszczenia<br> w żywnościZanieczyszczenia
    w żywności
    W artykule przedstawiono akty prawne obowiązujące zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce, dotyczące […]
  • Priorytety<br> dla rolnictwaPriorytety
    dla rolnictwa
    Konkurencyjność rolnictwa, poprawa jakości życia na wsi i opłacalność produkcji rolnej, wspólna polityka rolna oraz […]
  • Mrożonki –<br> gorący biznes!Mrożonki –
    gorący biznes!
    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystyczego, produkcja mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 i więcej […]
  • Polskie owoce<br> i warzywa liderem<br> na europejskich stołach!Polskie owoce
    i warzywa liderem
    na europejskich stołach!
    Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy. W 2016 w Unii Europejskiej produkcja owoców […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close