Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Ekoprodukt
czy ekopodróbka?

Kontrola sytemu kontroli! Unijni eksperci sprawdzą, czy system kontroli żywności ekologicznej jest odpowiedni, ponieważ produkty określane jako ekologiczne, nie zawsze takie są. 

Obecnie wzrasta świadomość klienta dotycząca zdrowego żywienia, dlatego – jak pokazują statystyki, około 11% Polaków sięga po produkty BIO i EKO. Zwykle zaopatrują się w nią w najbliższych supermarketach i w sklepach ekologicznych. Wciąż bardzo rzadko kupują żywność bezpośrednio od rolników. Być może zmieni to wprowadzenie rolniczego handlu detalicznego.

Często słyszymy hasła reklamowe dotyczące żywności BIO, EKO czy „prosto od krowy”. W sklepach spotkać można coraz więcej działów oferujących towar BIO oraz EKO, ponieważ producenci zrozumieli, iż zwiększa się świadomość konsumenta w zakresie zdrowego odżywiania. Niestety, wyższa cena, jaką konsumenci są gotowi zapłacić za ekożywność, nierzadko zachęca do stosowania nieuczciwych praktyk w sprzedaży produktów ekologicznych. A kupowanie podrobionych towarów, w niektórych przypadkach, może być groźne dla zdrowia czy życia. 

Europejski Trybunał Obrachunkowy bada system kontroli obejmujący produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów ekologicznych. Kontrolerzy oceniają, czy konsumenci mogą obecnie w większym stopniu polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są.

Kontrolerzy opublikowali dokument informacyjny na temat systemu kontroli żywności ekologicznej w UE. Ekologiczny charakter produktów jest weryfikowany poprzez system certyfikacji ustanowiony w prawodawstwie unijnym i nadzorowany przez Komisję Europejską. Za wdrażanie systemu odpowiadają państwa członkowskie, a inspekcje są prowadzone zarówno przez organy publiczne, jak i prywatne.

Sprawozdanie z kontroli ma zostać opublikowane na początku przyszłego roku. Wejdzie w skład cyklu sprawozdań Trybunału, które dotyczą różnych aspektów łańcucha dostaw żywności, w tym marnotrawienia żywności.

Rynek sprzedaży detalicznej produktów ekologicznych w Unii Europejskiej zwiększył się w latach 2010–2015 o 54 procent. Łączny obszar upraw ekologicznych w krajach Wspólnoty w tym samym okresie powiększył się o 21 proc. Przywóz produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012–2015 o 32 proc. Łączny wkład Funduszu w płatności na rzecz rolnictwa ekologicznego w latach 2014–2020 wynosi 6,5 mld euro.

Produkt ekologiczny na opakowaniu posiada symbol unijnego certyfikatu. Jest to zielony listek z 12 gwiazdkami. Produkty BIO mają krótszy termin spożycia, ponieważ nie zawierają konserwantów bądź zawierają ich niewiele. Produkty ekologiczne nie są nawożone i pryskane, dlatego często są mniejsze i brzydsze od innych towarów. Na pewno jednak są zdrowsze.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]
  • Numery z jajamiNumery z jajami W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli […]
  • Kontrolerzy<br> ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywnościKontrolerzy
    ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywności
    Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy będą sprawdzać […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Nowe wyzwania<br> dla ekoproducentówNowe wyzwania
    dla ekoproducentów
    Po zatwierdzeniu przez Parlament Europejski porozumienia politycznego w sprawie rolnictwa ekologicznego, Copa i Cogeca są gotowe do […]
  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • ​Ekostandardy​Ekostandardy Na ten moment producenci ekologiczni czekali od dawna. Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski […]
  • 15 lat polskiego rolnictwa<br> w Unii Europejskiej15 lat polskiego rolnictwa
    w Unii Europejskiej
    Polska wieś i rolnictwo od 15 lat funkcjonują na jednolitym rynku Unii Europejskiej, skutecznie korzystając z unijnych polityk, w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close