Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Czy to koniec glifosatu?

Komisja Europejska chce przedłużyć o 10 lat zgodę na stosowanie glifosatu. Nie wyklucza jednak zmiany propozycji w sprawie autoryzacji tego środka, w przypadku sprzeciwu na odnowę zezwolenia. Dotychczasowa autoryzacja na wykorzystywanie tej substancji w krajach Wspólnoty wygasa z końcem roku. Głosowanie przedstawicieli państw członkowskich w tej sprawie ma się odbyć jutro.

Na razie żaden z krajów unijnych nie poprosił o zmianę wniosku Komisji Europejskiej. Glifosat to substancja aktywna chętnie wykorzystywana zwłaszcza w środkach chwastobójczych. Preparat jest na rynku od ponad 40 lat. W Polsce są dziesiątki produktów zawierających glifosat. Do tej pory, niektóre z unijnych krajów, np. Francja, Włochy, Holandia wprowadziły u siebie ograniczenia stosowania glifosatu, zwłaszcza w miejscach użyteczności publicznej. Z kolei w Belgii od 1 czerwca obowiązuje zakaz sprzedaży tego środka osobom fizycznym i firmom nie posiadającym odpowiedniej licencji.

O wycofanie glifosatu apelują do ekspertów z Bruskeli organizacje ekologiczne. Greenpeace poinformował, że przedstawiciele europejskiej inicjatywy przeciw autoryzacji spotkali się z Vytenisem Andriukaitisem, unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Ekolodzy domagają się, by Komisja zaproponowała wniosek przewidujący stopniowe wycofanie glifosatu z rynku. Inicjatywa "Stop glifosatowi" zebrała ponad milion podpisów w tej sprawie w pięć miesięcy.

Gdy w 2016 roku wygasła autoryzacja na stosowanie glifosatu w UE, Komisja Europejska planowała jej przedłużenie na 15 lat. Jednak do tego nie doszło ze względu na sprzeczne opinie w sprawie tej substancji wydane przez dwie różne instytucje, czyli Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), organ doradczy Komisji Europejskiej, i, należącą do Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC). IARC zaklasyfikował glifosat jako substancję "prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi", zdaniem EFSA herbicyd nie był szkodliwy.

Obecnie, propozycja KE przewiduje wydanie zgody na stosowanie substancji na kolejne 10 lat. Z nieoficjalnych informacji wynika, że wśród państw członkowskich nie ma prawdopodobnie wystarczającej większości, by poprzeć ten wniosek.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Po raz kolejny przegrywa naukaPo raz kolejny przegrywa nauka Unijny Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz głosował nad propozycją Komisji Europejskiej przedłużenia stosowania […]
  • Glifosat <br> na cenzurowanymGlifosat
    na cenzurowanym
    Odnowienie zgody na stosowanie glifosatu jest przedmiotem batalii w Brukseli, ponieważ obecna zgoda na wykorzystywanie tej substancji w […]
  • GIS ostrzega przed nasionami chiaGIS ostrzega przed nasionami chia Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej […]
  • Dodatki<br> do żywności – czy są kontrolowane?Dodatki
    do żywności – czy są kontrolowane?
    Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Glifosat<br> przed komisjąGlifosat
    przed komisją
    Europoseł Bolesław Piecha (PiS) został wiceprzewodniczącym komisji śledczej Parlamentu Europejskiego ds. unijnej procedury wydawania […]
  • Wieś i rolnictwo<br> są bogactwemWieś i rolnictwo
    są bogactwem
    Polskie produkty rolne są na świecie symbolem jakości, trzeba więc sprawić, by dotarły na europejskie i światowe stoły pod naszą marką […]
  • ASF pod lupą NIKASF pod lupą NIK Główny cel programu bioasekuracji nie został osiągnięty. Nie doprowadzono bowiem do sytuacji, by na obszarze kontrolowanym […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close