Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Dzień barmana

Praca barmana wielu osobom kojarzy się z nalewaniem piwa, jednak tak naprawdę jest to o wiele bardziej wymagająca posada. Barmani to obecnie kreatorzy, przygotowujący niepowtarzalne drinki czy koktajle, którzy nierzadko zapraszają gości w egzotyczną podróż smaku. Zawodowcy zmieniają barmaństwo w sztukę. 

Obecnie, barman zna i wdraża zasady odpowiedzialnego spożywania alkoholu, potrafi łączyć potrawy z koktajlami, zna się na technikach kulinarnych. Jego pozycja ewoluowała przez lata. Nie jest to już tymczasowa praca dla studentów chcących dorobić, ale profesja – i to z perspektywami, co ma swoje odzwierciedlenie m.in. w konkursie World Class Competition, którego laureaci rozwijają swoje lokale, podróżują rozwijając swe techniki, prowadzą szkolenia. Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizowali już niejednokrotnie. Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik  znaleźli się w gronie 20 najlepszych barmanów globu. Po światowe barmańskie trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli także reprezentanci Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.

Barman staje się niejednokrotnie mistrzem ceremonii, szczególnie w przypadku przygotowywania koktajli. Kultura koktajlowa powstała z zachodnich wpływów kulturowych, głównie z Londynu i Nowego Jorku, a dive-bary (bary w sąsiedztwie) i tiki-bary były pierwszymi, które przyczyniły się do jej rozprzestrzenienia. Koktajle to już nie tylko zwykła ciecz w szklance. Zaskakują dzięki wykorzystywanym przez barmanów składnikom czy technologiom. Barmani z młodego pokolenia kreują różne trendy, nie tylko dzięki swoim zdolnościom, ale także dzięki barom koktajlowym nowej generacji. Koktajle o nietypowych barwach i zapachach, które dymią czy bulgoczą, powoli nikogo już nie dziwią. Swój wielki powrót przeżywa japońska tradycja Omakase, w której barman wybiera zamówienie dla gości, serwuje koktajl, jaki chce, a klienci mają szansę na przygodę.

Co ciekawe, barman dawniej kojarzony ze „spowiednikiem”, w czasach współczesnych nie tylko słucha, ale także opowiada i dostarcza gościom coraz to nowych emocji, próbując – niczym szefowie kuchni, stymulować neuroprzekaźniki i hormony, by wpływać na ich samopoczucie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Gastroenterolog<br> o łączeniu mięsa<br> z grilla i alkoholuGastroenterolog
    o łączeniu mięsa
    z grilla i alkoholu
    Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub […]
  • Browary<br> z Polski potęgąBrowary
    z Polski potęgą
    Polska jest trzecim, tuż po Wielkiej Brytanii i Niemczech, producentem piwa w Europie. W ubiegłym roku rynek piwny w kraju odnotował […]
  • Handel w niedzielę ograniczony!Handel w niedzielę ograniczony! Prezydent RP Andrzej Duda, podpisał ustawę ograniczającą handel w niedziele. Nowe przepisy będą wdrażane etapami. W Pałacu […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Piwo<br> znad Wisły potęgąPiwo
    znad Wisły potęgą
    Polska jest trzecim największym producentem piwa w Unii Europejskiej. Mimo tego, 2017 rok był dla branży niełatwy, przez niesprzyjającą […]
  • Złociste z piankąZłociste z pianką Produkcja piwa w Polsce w 2017 r. spadnie o 2,2 proc. i wyniesie 40,5 mln hl - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Międzynarodowy Dzień PiwaMiędzynarodowy Dzień Piwa Międzynarodowy Dzień Piwa - nietypowe święto ustanowione zostało przez dwóch Amerykanów z Kalifornii w 2007 roku. Jest […]
  • Maliny – samo zdrowie!Maliny – samo zdrowie! Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close