Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Dzień Normalizacji Polskiej – podsumowanie

20 maja obchodzony był Dzień Normalizacji Polskiej. Z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny, jak co roku, zorganizował ogólnopolską konferencję poświęconą normalizacji, która odbyła się 23 maja w Klubie Bankowca w Warszawie. Tym razem, poświęcono ją tematowi "Jakość i bezpieczeństwo żywności".

Konferencje z okazji DNP są jednym z działań służących zwiększaniu świadomości normalizacyjnej oraz okazją do podkreślenia korzyści, jakie stosowanie norm przynosi naszej gospodarce i społeczeństwu.

W trakcie spotkania mówiono m.in. o jakości i bezpieczeństwie żywności w kontekście norm, wymaganiom i kryteriów mikrobiologicznych dla żywności, regulacji prawnych w obszarze jej bezpieczeństwa oraz monitorowania biologicznych i fizycznych czynników ryzyka żywności. Poruszono też temat zmian w zawartości zanieczyszczeń procesowych w żywności, walidacji ryzyka wzrostu bakterii patogennych w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz relatywizmu bezpieczeństwa żywności. Nie zabrakło też zagadnienia dotyczącego nowelizacji normy ISO 22000 w kontekście korzyści dla organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.

Poruszane tematy ukazały, jak nieznajomość przepisów prawa i zaleceń zawartych w normach, stwarza ogromne ryzyko dla konsumentów. Prelegenci zasygnalizowali, jak ważne jest nie tylko wczesne rozpoznawanie zagrożeń, ale również opracowanie wspólnych metod ich minimalizowania oraz stosowanie tych samych porównywalnych kryteriów przez wszystkie podmioty: producentów i organy kontroli w całej Unii Europejskiej.

Spotkanie zgromadziło ponad 130 osób z różnych branż związanych z żywnością.

Tradycyjnie, na zakończenie konferencji, odbyło się uroczyste wręczenie Nagrody PKN „Kompas Normalizacji”.  W tym roku uhonorowano Władysława Moronia – wieloletniego Przewodniczącego KT 104 ds. Kompatybilności Elektromagnetycznej oraz Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB.

Patroni honorowi:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskie Centrum Akredytacji, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich.

Patroni medialni: „Przemysł Spożywczy”, „FoodForum”, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności”, FoodFakty.pl, ForumBiznesu.pl.

Foto: PKN
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Konferencja “Jakość<br> i bezpieczeństwo żywności”Konferencja “Jakość
    i bezpieczeństwo żywności”
    20 maja obchodzony jest Dzień Normalizacji Polskiej. Z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny corocznie organizuje […]
  • Kłamstwa o ASFKłamstwa o ASF Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od […]
  • Rozmowy<br> polsko-czeskieRozmowy
    polsko-czeskie
    6 maja 2019 roku w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Warszawie miały miejsce rozmowy sekretarza stanu w MRiRW […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Blockchain – szansa<br> na rozwójBlockchain – szansa
    na rozwój
    W siedzibie KOWR 13 czerwca br. zorganizowana została konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie […]
  • Zdemaskuj swoje jedzenieZdemaskuj swoje jedzenie Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania […]
  • ASF to problem<br> całej EuropyASF to problem
    całej Europy
    - Na południu Włoch poddali się, już nie walczą z ASF, zlikwidowali hodowle świń. Choroba jest w krajach nadbałtyckich, na […]
  • Kłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głosKłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głos Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close