Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Eko na topie

Wartość krajowego rynku żywności ekologicznej w tym roku może przekroczyć miliard złotych – zapowiada Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dostępność do zdrowych produktów jest coraz większe, zwiększa się również świadomość konsumentów chcących dobrze się odżywiać. Sprzedaż produktów ekologicznych w Polsce rośnie 20 proc. rok do roku. Ten segment z pewnością będzie najszybciej rosnącą gałęzią żywności sprzedawanej w sklepach.

Z ministerialnych danych wynika, że liczba producentów ekologicznych wzrosła z 3,7 tys. w 2004 roku do 24,2 tys. w 2016 roku. Najwięcej jest ich w województwach warmińsko-mazurskim, podlaskim, zachodniopomorskim
i mazowieckim, a najmniej w opolskim i śląskim. Liczba przetwórni ekologicznych zwiększyła się z 55 w 2004 roku do 562 w 2015 roku. Poza specjalistycznymi sklepami (880 w Polsce) ekologiczną żywność można kupić
w dużych i mniejszych sklepach sieciowych.

Przy zakupie Polacy kierują się nie tylko krajem pochodzenia, ale również oznaczeniem w kształcie zielonego listka, czyli oficjalnym logo ekologicznej żywności. W kraju żywność bio stanowi ok. 0,5 proc. rynku spożywczego, podczas gdy w Europie Zachodniej odsetek sięga 2–8 procent.

Wartość rynku żywności ekologicznej w całej Unii Europejskiej szacuje się na 26 miliardów euro. Z danych raportu IMAS "Żywność ekologiczna w Polsce" wynika, że w 2015 roku wartość światowego rynku żywności organicznej przekroczyła 60 mld euro.

Raport szwajcarskiego Instytutu Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL wykazuje, że w 2014 roku na żywność eko przeciętny Niemiec wydał 97 euro, a Szwajcar ponad 220 euro. Polak 4 euro. Ta tendencja jednak, jak widać
się zmienia, tym bardziej, że dostępność takich produktów wzrasta.

Maria Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

  • Żywność i rolnictwo ekologiczne –<br> plan działańŻywność i rolnictwo ekologiczne –
    plan działań
    Rozwój rolnictwa ekologicznego jest traktowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi priorytetowo. Sektor ten jest bardzo […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]
  • Strategia promocji żywnościStrategia promocji żywności "Polska smakuje" - to hasło, z którym ma kojarzyć się promocja naszej żywności na świecie podkreślał Jacek Bogucki, […]
  • Wizyta we FrancjiWizyta we Francji W dniach 9-12 października 2017 roku podsekretarz stanu Rafał Romanowski przebywał we Francji na zaproszenie dyrektora generalnego w DG […]
  • Rozmowy <br> polsko-indyjskieRozmowy
    polsko-indyjskie
    Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkał się 11 lipca br. z minister stanu Ministerstwa Przetwórstwa Spożywczego Republiki […]
  • Groźba destabilizacji polskiego rynku spożywczegoGroźba destabilizacji polskiego rynku spożywczego Groźba poważnej destabilizacji polskiego rynku spożywczego – ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi […]
  • 40 Sesja FAO40 Sesja FAO Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w dniach 3-5 lipca 2017 r. uczestniczył w 40. Sesji Konferencji Organizacji Narodów […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close