Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Europejski Dzień Śniadania – 24 kwietnia

Śniadania na polskich stołach to głównie kanapki popijane herbatą. Jednak aż 15 % Polaków tego posiłku w ogóle nie je i coraz częściej dotyczy to uczniów i studentów – wynika z raportu przygotowanego w związku z obchodzonym 24 kwietnia Europejskim Dniem Śniadania.

Z opracowania wykonanego w 2013 r. na zlecenie firmy Kraft Foods Polska wypływa wniosek, że Polacy sięgają po tradycyjne, proste śniadania w postaci kanapek z wędliną lub serem popijane herbatą. Chociaż od publikacji raportu minęło kilka lat, zwyczaje śniadaniowe rodaków nie uległy zmianie. Zmiany w menu na korzyść np. produktów pełnoziarnistych są domeną lepiej wykształconych kobiet mieszkających w miastach – 14% z nich sięga po produkty pełnoziarniste, jak płatki czy muesli zbożowe. Około 12% osób pracujących spożywa śniadanie już w miejscu pracy. Aż 15% badanych przyznało, że wcale nie je tego ważnego – w opinii dietetyków – posiłku. Odsetek niejedzących śniadań rośnie głównie wśród uczniów i studentów, wśród których dotyczy to co piątej osoby.

Jak przypominają specjaliści, po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. To, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy, decyduje o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia. W raporcie wskazano, że poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność́ i zdolności werbalne, a także poprawia pamięć́ krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Pierwszy posiłek ma też duże znaczenie dla zdrowia. U osób jedzących śniadanie stwierdzano niższe stężenie cholesterolu oraz niższy poziom glukozy i insuliny we krwi, co może zmniejszać zagrożenie cukrzycą i chorobą wieńcową. Co więcej, osoby regularnie jedzące poranny posiłek mają mniejszą masę ciała (wskaźnik BMI) w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadania lub jedzącymi nieregularnie.

Śniadanie powinno być właściwie zbilansowane. „Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb" – skomentowała współautorka raportu, dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Dlatego do śniadania powinno się włączać m.in. produkty zbożowe, produkty mleczne, wędliny, ryby, jaja, warzywa i owoce. W raporcie wskazano też, że osoby jedzące śniadanie regularniej spożywają posiłki i jedzą mniej wysokotłuszczowych przekąsek, a więcej żywności wysokobłonnikowej i niskotłuszczowej. Młodzież regularnie jedząca śniadanie rzadziej spożywa słodycze, słone przekąski i słodzone napoje.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Artykuły powiązane

  • Dlaczego warto jeść pomidory?Dlaczego warto jeść pomidory? Zupa pomidorowa, sosy do pizzy, liczne dania, które bez pomidorów po prostu nie smakują tak samo. Dziś nie wyobrażamy […]
  • Posiedzenie Rady Ministrów rolnictwa UEPosiedzenie Rady Ministrów rolnictwa UE Minister Jan Krzysztof Ardanowski 15 lipca br. uczestniczył w posiedzeniu Rady Ministrów rolnictwa UE […]
  • Pestycydy w owocach<br> i warzywachPestycydy w owocach
    i warzywach
    Zgodnie z zaleceniami należy spożywać co najmniej 400 g/dziennie owoców i warzyw. Co w takim razie zrobić […]
  • Bułkę przez bibułkęBułkę przez bibułkę Pszenna, zwykła, maślana czy kajzerka. Kto nie ma swoich ulubionych bułek i nie je ich chętnie na śniadanie? Z pewnością […]
  • Jemy zbyt późno<br> i za dużoJemy zbyt późno
    i za dużo
    Posiłki jemy o niewłaściwych porach, przede wszystkim zbyt późno. Główny posiłek powinniśmy jeść w porze lunchu, a nie […]
  • Rolnictwo zrównoważone priorytetemRolnictwo zrównoważone priorytetem Stosowanie dobrych praktyk w ochronie roślin to pierwszy krok do zrównoważonej produkcji rolnej - wskazują przedstawiciele […]
  • Odchudzone Śniadanie WielkanocneOdchudzone Śniadanie Wielkanocne Czy w święta musimy się obawiać, że przytyjemy? Oczywiście, że nie. Dlatego zachęcamy do skorzystania z podpowiedzi […]
  • Coraz więcej barier eksportowychCoraz więcej barier eksportowych W Unii Europejskiej narasta zjawisko protekcjonizmu w handlu żywnością, a to stanowi poważne zagrożenie dla rozwoju polskiego eksportu […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close