Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa lub zwyczajna – chociaż pochodzi z Ameryki – jest warzywem bardzo chętnie uprawianym na polskich działkach i w ogrodach. Należy do rodziny roślin strączkowych i występuje w dwóch barwach: zielonej (odmiany: Atena, Bona, Laguna, Libra, Madera, Sumatra, Zielona) oraz żółtej (odmiany: Amanda, Elektra, Furora, Galopka, Korona, Polka, Pantera, Złota Saxa).

Sezon na młodą fasolkę zaczyna się już w maju i trwa aż do końca lata. Jest dość długi, ponieważ w Polsce uprawiane są zarówno odmiany wczesne, jak i późne. Najlepsza do spożywania jest fasolka szparagowa młoda: niezależnie od odmiany i zabarwienia jej smak i struktura będą zawsze lepsze niż starej. Jak rozpoznać, czy fasolka nie jest stara? Po zabarwieniu. Stara fasolka nie będzie już tak intensywnie żółta czy też zielona. Poza walorami smakowymi fasolka szparagowa ma też szereg właściwości prozdrowotnych.

Wartość odżywcza
Fasolka szparagowa ma duże ilości cennego białka roślinnego (ok. 23%), błonnika (ok. 15%), a także witamin z grupy B i soli mineralnych (fosfor, magnez, potas, wapń). Jest warzywem niskokalorycznym (27 kcal w 100 g świeżej fasolki), a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego uczucie sytości po jej spożyciu utrzymuje się dłużej. Ze względu na niski indeks glikemiczny może stanowić element diety cukrzyków. Ponadto fasolka szparagowa, szczególnie jej zielona odmiana, stanowi cenny składnik w diecie osób ze skłonnościami do anemii. Zawiera bowiem cenny kwas foliowy, witaminę B6, a także żelazo. Aby żelazo nie zostało wypłukane z warzywa w procesie obróbki cieplnej, najlepiej przyrządzić je na parze lub w piekarniku. Można także przygotować zupę (link do przepisu). Żelazo występujące w fasolce to żelazo roślinne, tzw. niehemowe. Aby zwiększyć jego przyswajalność najlepiej podawać fasolkę z produktami bogatymi w witaminę C, np. z natką pietruszki czy czerwoną papryką. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego fasolkę do swojej diety powinny włączyć kobiety w ciąży. Kumulacja wielu składników mineralnych i witamin z grupy B sprawia, że fasolka posiada wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. wspomaga pracę układu nerwowego, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i chorób serca oraz poprawia krążenie krwi.

Zastosowanie
Największą popularnością na polskich stołach cieszy się fasolka smażona z masłem i bułką tartą. W Polsce ponad 60% zbiorów fasoli szparagowej przeznacza się do mrożenia. W postaci mrożonej można wykorzystać ją jako dodatek do obiadu lub składnik leczo czy zupy.

Ważne, by fasolkę spożywać wyłącznie po obróbce cieplnej, ponieważ w postaci surowej jest trująca. Przykre dolegliwości trawienne po spożyciu surowej fasolki szparagowej, takie jak ból brzucha czy wymioty, wywołuje związek o nazwie toksalbumina, który zostaje zneutralizowany w wyniku podgrzewania.

Fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Z tego względu cieszy się dużym powodzeniem u osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską. Jest również doceniana za właściwości prozdrowotne i smakowe, a większość z nas nie wyobraża sobie lata bez smaku smażonej fasolki z masłem i bułką tartą.

Źródło: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Płatki owsiane <br> w centrum uwagi!Płatki owsiane
    w centrum uwagi!
    10 października obchodzimy ....Światowy Dzień Owsianki. To pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals pomagającej […]
  • Pomoc po ASFPomoc po ASF Do 30 września rolnicy ze stref ASF, którzy zdecydowali się w ubiegłych latach na rezygnację z hodowli trzody, mogą składać […]
  • Posiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. ASFPosiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. ASF W resorcie rolnictwa 21 lutego 2018 r. odbyło się kolejne posiedzenie Międzyresortowego Zespołu ds. łagodzenia skutków […]
  • PIORiN współpracuje<br> z policjąPIORiN współpracuje
    z policją
    Na początku czerwca br. Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach wraz z funkcjonariuszami […]
  • Zdrowe kaszeZdrowe kasze Kasze kiedyś były podstawowym składnikiem diety. W XIX wieku ustąpiły miejsca ziemniakom. Dziś powracają na nasze stoły, głównie […]
  • Wszystkie kolory porzeczkiWszystkie kolory porzeczki Czarna, czerwona, biała. A w zasadzie to przecież agrest – niezależnie od swojej barwy porzeczki są rezerwuarem cennych […]
  • Cedrob S.A. wspiera<br> odnowę synagogi<br> w RadzanowieCedrob S.A. wspiera
    odnowę synagogi
    w Radzanowie
    Podczas 75. rocznicy upamiętniającej likwidację Getta Mławskiego Cedrob S.A. podpisał umowę, która pozwoli na rozpoczęcie […]
  • O polskiej wsi<br> w BarcinieO polskiej wsi
    w Barcinie
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył 6 września br. w konferencji „Wspieranie, promowanie i […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close