Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Kierunek eksportowy – Japonia!

Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej wzrosła w maju 2017 roku o 9 proc. w porównaniu z majem ubiegłego roku. Komisja Europejska szczególnie liczy na wzrost europejskiego eksportu na rynek japoński, w związku z umową o wolnym handlu UE-Japonia. Obecnie Unia jest
na czwartym miejscu na liście dostawców produktów rolno-spożywczych do kraju kwitnącej wiśni, ale liczy na zdobycie pierwszeństwa w eksporcie wieprzowiny, serów, win i napojów spirytusowych.

Jak wynika z danych podanych przez Komisję Europejską, w maju wzrósł eksport z sektora rolno-spożywczego do USA, Chin, Japonii, Hongkongu, Rosji i Korei. Pomiędzy czerwcem 2016 r. a majem 2017 r. całkowita wartość unijnego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła 131,8 mld euro, o 2,6 proc. więcej w porównaniu
z poprzednimi dwunastoma miesiącami. W maju najwyższy wzrost eksportu dotyczył między innymi wina, żywności dla niemowląt i mleka w proszku. W tym samym miesiącu wzrosła także o 13 proc. wartość unijnego importu produktów rolno-spożywczych. W całkowitym bilansie handlowym Unia zanotowała nadwyżkę
w wysokości 675 mln euro.

Komisja Europejska poinformowała, że pomimo spadku eksportu wieprzowiny z UE w maju i czerwcu 2017,
w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy eksport tego mięsa wzrósł o 17 proc.

Na początku lipca Unia Europejska i Japonia osiągnęły polityczne porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu. Dla krajów Wspólnoty, umowa o partnerstwie gospodarczym, umożliwia zniesienie większości płaconych przez unijne przedsiębiorstwa.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close