Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Miody znad Wisły hitem eksportowym

W Polsce rośnie liczba rodzin pszczelich oraz producentów miodu, co jest efektem wzrostu popytu krajowego i eksportowego. Najwięcej słodkiego nektaru z kraju trafia do Francji. Głównymi odbiorcami miodu z Polski są kraje Wspólnoty.

W 2017 roku zarejestrowanych było w Polsce ponad 1,55 mln rodzin pszczelich, o 3,2 proc. więcej niż w roku 2016. Najwięcej rodzin pszczelich znajduje się w woj. lubelskim (192 tys.) oraz w woj. podkarpackim i warmińsko-mazurskim (po 146 tys.). Najmniejsze pogłowie pszczół przypada na woj. podlaskie (41 tys.) i opolskie (46 tys.).

Z rejestrów prowadzonych przez powiatowych lekarzy weterynarii wynika, że w 2017 r. rodziny pszczele posiadało ponad 70 tys. podmiotów zajmujących się pszczelarstwem – najwięcej w woj. małopolskim i lubelskim.

Miody produkowane w Polsce stają się coraz bardziej popularne na rynkach zagranicznych, co potwierdza rosnący wolumen eksportu. W 2017 r. (według wstępnych danych GUS) eksport miodu z Polski zwiększył się w relacji rocznej o 5 proc., do 15,5 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 12 proc., do 37 mln euro.

Głównymi odbiorcami miodu z Polski były kraje UE, których udział w strukturze wolumenu eksportu wyniósł 98 proc. Najwięcej krajowego miodu zakupiły Francja (4,1 tys. ton), Niemcy (3,2 tys. ton), Hiszpania (1,6 tys. ton) oraz Belgia (1,5 tys. ton). Średnia cena eksportowa miodu w 2017 r. wyniosła 2,40 euro/kg wobec 2,26 euro/kg w roku poprzednim.

Import miodu do Polski wyniósł 26 tys. ton wobec 24 tys. ton w 2016 r. Jednocześnie wartość importu zwiększyła się o 13 proc., do 52 mln euro. Głównymi dostawcami miodu na rynek polski, tak jak w poprzednim roku, były: Ukraina (14 tys. ton), Chiny (7,8 tys. ton) oraz Bułgaria (1,4 tys. ton).

Średnia cena importowanego miodu wynosiła 1,97 euro/kg wobec 1,89 euro/kg w 2016 r.

Dane: KOWR

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Walka o lepszy miódWalka o lepszy miód Europosłowie wezwali Unię Europejską i państwa członkowskie do większych inwestycji w ochronę pszczół, walkę z podrabianym […]
  • Polska pieczarkowym eldoradoPolska pieczarkowym eldorado Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek. Prawie 70% produkcji trafia […]
  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]
  • Kolejny sezon w pasiece eksperymentalnej PIORiN rozpoczęty!Kolejny sezon w pasiece eksperymentalnej PIORiN rozpoczęty! Jeszcze trochę nieśmiało, jednak nieodwołalnie rozpoczyna się wiosna. To będzie kolejny, już trzeci sezon pracy pszczelich rodzin w […]
  • Wzrost produkcji<br> mleka w UEWzrost produkcji
    mleka w UE
    Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2018 roku nastąpi wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej o 1,4 procent – to dobra […]
  • Są już polskie<br> nowalijki!Są już polskie
    nowalijki!
    Sałata, szczypiorek czy natka pietruszka. Polskie nowalijki są już dostępne, mimo załamania pogody. Większość wczesnych warzyw spod […]
  • Unijne mleko taniejeUnijne mleko tanieje Cena mleka w Unii Europejskiej w lutym spadła do poziomu notowanego w sierpniu ubiegłego roku. Producenci mleka w Polsce oraz z innych […]
  • Więcej sklepów<br> z dziczyznąWięcej sklepów
    z dziczyzną
    Lasy Państwowe otworzyły pierwszy sklep z dziczyzną w Warszawie. To element programu promocyjnego przygotowanego przez przedsiębiorstwo […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close