Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Mniejsze zyski przetwórców ryb

Pogarsza się kondycja finansowa przetwórców ryb – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W okresie trzech kwartałów 2017 r. duże zakłady osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej.

W okresie styczeń-listopad 2017 roku, połowy ryb na Bałtyku wyniosły 126,4 tys. ton i były o 4,2% mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyły się połowy szprotów (o 13,9% do 66,6 tys. ton) oraz łososi (2,2-razy do 4,5 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 32,0% do 6,3 tys. ton, storni o 28,2% do 10,3 tys. ton, a śledzi o 6,3% do 38,3 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec listopada 2017 r. wyniosło: dla szprotów 87,8%, dla śledzi 70,2%, dla dorszy 52,2%, a dla łososi 32,6%.

W okresie styczeń-październik 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób), wyniosła 356,6 tys. ton i była o 0,7% mniejsza niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Ograniczono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych (o 18,0% do 59,1 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 12,2% do 42,5 tys. ton. Wyraźnie zwiększono natomiast produkcję w grupie świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich (o 5,3% do 50,5 tys. ton) oraz mrożonych filetów z ryb morskich (o 7,2% do 26,8 tys. ton).

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,8% do 185,4 tys. ton, w tym najmocniej przetworów z makreli (o 13,4% do 13,1 tys. ton). Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (85,6 tys. ton, wzrost o 0,1%).

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W okresie trzech kwartałów 2017 roku, duże zakłady (62 jednostki o zatrudnieniu powyżej 49 osób) osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. Było to między innymi wynikiem wzrostu kosztów materiałowo-surowcowych (o 11,9% do 5,81 mld zł). Przychody ogółem zwiększyły się o 15,4% do 8,52 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 16,8% do 7,30 mld zł.

Zdecydowanie wyższe było tempo wzrostu przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży eksportowej (wzrost o 18,3% do 4,84 mld zł) niż realizowanej w kraju (wzrost o 13,9% do 2,46 mld zł). Nakłady inwestycyjne zwiększono o 26% do 129 mln zł.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Spożycie ryb<br> w Polsce spadłoSpożycie ryb
    w Polsce spadło
    Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Polacy […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Cięcie kwot połowowychCięcie kwot połowowych Komisja Europejska zaproponowała kolejne ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku. Według nowych przepisów, które […]
  • Ryby i owoce morza droższeRyby i owoce morza droższe Podaż rynkowa ryb i owoców morza w 2018 roku wyniesie 475 tys. ton i będzie o niecały 1 proc. niższa niż rok wcześniej, kiedy to […]
  • Polscy przetwórcy<br> ryb na faliPolscy przetwórcy
    ryb na fali
    Przetwórstwo ryb w Polsce w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Szacuje się, że na koniec 2017 roku wartość […]
  • Nowy program<br> dla rolnikówNowy program
    dla rolników
    Latem tego roku zaprezentowany zostanie nowy program, który ma odpowiadać na potrzeby rolników - zapowiedział 12 maja […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • Polska wiśnią stoiPolska wiśnią stoi Polska znajduje się w czołówce największych producentów wiśni na świecie. Jak wynika z danych FAO, udział Polski w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close