Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Polska flota rybacka kurczy się

Polskich jednostek floty rybackiej jest coraz mniej. Mimo tego, połowy ryb i bezkręgowców morskich były wyższe niż rok wcześniej – tak wynika z dokumentu "Gospodarka morska w Polsce w 2017 r.", opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny.

Jak wynika z danych GUS, według stanu na koniec 2017 r. polska flota rybacka liczyła 834 jednostki (o 1,1 proc. mniej niż w 2016 r.), o łącznej pojemności brutto (GT) 27,6 tys. (o 21 proc. mniejszej niż w roku poprzednim) oraz o mocy 76,3 tys. kW (o 8,3 proc. mniejszej niż w 2016 r.).

"W skład polskiej floty rybackiej na koniec 2017 r. wchodziły 3 trawlery, 124 kutry oraz 707 łodzi. Dla wszystkich trawlerów portem macierzystym pozostała Gdynia. Większość kutrów (75 proc.) stacjonowało w województwie pomorskim, a pozostałe w zachodniopomorskim. Łodzie rybackie stacjonowały we wszystkich województwach nadmorskich: pomorskim (47,6 proc.), zachodniopomorskim (43,1 proc.) oraz warmińsko-mazurskim (9,3 proc. łącznej liczby polskich łodzi rybackich)" – wyliczył GUS. Z jego danych wynika też, że w 2017 r. z łowisk bałtyckich pochodziło 137,7 tys. ryb i bezkręgowców morskich (stanowiących 66,1 proc. łącznej masy połowów), czyli o 0,8 proc. mniej w porównaniu z 2016 r. Połowy dalekomorskie, które osiągnęły poziom 70,6 tys. ton, były o 17,7 proc. większe niż przed rokiem. Ogółem połowy ryb i bezkręgowców morskich w 2017 r. wyniosły 208,3 tys. ton i były o 4,7 proc. wyższe niż przed rokiem.

W strukturze gatunkowej połowów, podobnie jak w roku poprzednim, dominowały szproty, pozyskiwane wyłącznie z łowisk bałtyckich. W 2017 r. złowiono 70 tys. ton tej ryby, co stanowiło 33,6 proc. łącznej masy pozyskanych organizmów. Kolejnymi co do znaczenia gatunkami były śledzie i ostroboki, których udział wyniósł odpowiednio 21 i 20,5 proc. połowów. Jeśli chodzi o cenionego przez polskich konsumentów dorsza, było to 5 proc. Ale wśród poławianych na Bałtyku i zalewach organizmów, oprócz typowych ryb morskich, znalazły się również gatunki typowe dla wód słodkich i słonawych (ryby słodkowodne i dwuśrodowiskowe), których łączna masa w 2017 r. wyniosła 3 tys. ton.

Jak wynika z raportu GUS, najliczniejszym reprezentantem w tej grupie był okoń, którego połowy stanowiły blisko jedną trzecią łącznej masy ryb z tych grup. Po raz pierwszy od 2011 r. wśród poławianych gatunków pojawiły się bezkręgowce morskie z Atlantyku Południowo-Wschodniego. Ich udział w połowach ogółem wyniósł 0,02 proc.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • Zmiany klimatu zmniejszą połowy ryb na całym świecieZmiany klimatu zmniejszą połowy ryb na całym świecie Wskutek ocieplenia klimatu globalna produktywność rybich łowisk w oceanach obniży się o średnio 20 proc. do 2300 roku - informuje […]
  • Ziemniaku wróć!Ziemniaku wróć! Polska wciąż należy do potentatów w produkcji ziemniaków. Jednak, o ile w latach 60. i 70. ubiegłego stulecia zajmowała […]
  • Polska wiśnią stoiPolska wiśnią stoi Polska znajduje się w czołówce największych producentów wiśni na świecie. Jak wynika z danych FAO, udział Polski w […]
  • Cięcie kwot połowowychCięcie kwot połowowych Komisja Europejska zaproponowała kolejne ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku. Według nowych przepisów, które […]
  • IERiGŻ: susza na razie nie spowodowała podwyżki cen żywnościIERiGŻ: susza na razie nie spowodowała podwyżki cen żywności Jest jeszcze za wcześnie, by ocenić wpływ tegorocznej suszy na ceny żywności, w lipcu ceny były o 2,2 proc. wyższe niż rok wcześniej - […]
  • Polscy przetwórcy<br> ryb na faliPolscy przetwórcy
    ryb na fali
    Przetwórstwo ryb w Polsce w ostatnich latach rozwija się bardzo dynamicznie. Szacuje się, że na koniec 2017 roku wartość […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close