Środa, 22 Października 2025 roku.

Rolniczy handel detaliczny

Styczeń 2017 roku stał się przełomowy dla rolników zajmujących się sprzedażą produktów rolnych z gospodarstwa. Właśnie wtedy weszła w życie ustawa, która umożliwia im sprzedaż produktów w ramach nowego systemu – rolniczego handlu detalicznego. Na czym on polega i na jakie ułatwienia mogą liczyć producenci, porozmawialiśmy z Adamem Mieciejukiem, doradcą rolnym.

Autor: Maria Sikorska

Maria Sikorska: Dotychczas sprzedaż żywności wyprodukowanej we własnym gospodarstwie była regulowana w różnych formach. Czym różni się od nich RHD, czyli rolniczy handel detaliczny?

Adam Mieciejuk: Dawniej obowiązywały dostawy bezpośrednie, sprzedaż bezpośrednia lub tzw. MOL-e, czyli produkcja marginalna, lokalna i ograniczona. RHD łączy część uprawnień i zobowiązań producenta z poprzednich rozporządzeń, ale co ważne – nie unieważnia ich. Rolnicy mają teraz sprzyjające warunki prawne do sprzedaży żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli.

M.S.: Co ułatwiają nowe przepisy?

A.M.: Ułatwiają prowadzenie produkcji i wprowadzanie na rynek przez rolników żywności w krótkich łańcuchach sprzedaży – od producenta do konsumenta, co pozwala na wykluczenie pośredników. Dla rolników to bardzo ważne, na to czekali.

M.S.: Co trzeba zrobić, by zacząć działać legalnie, w ramach RHD?

A.M.: Trzeba przed rozpoczęciem przetwórstwa zgłosić się do inspekcji sanitarnej bądź inspektoratu weterynarii. Jeśli będziemy korzystać tylko z produktów pochodzenia roślinnego – należy złożyć wniosek do Sanepidu o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego lub złożonego – trzeba zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii.

M.S.: Rolnicy, którzy podejmą się rolniczego handlu detalicznego, są zwolnieni z opodatkowania przychodów do kwoty 20 000 zł. Na jakie jeszcze ułatwienia mogą liczyć?

A.M.: Zwolnienie ma charakter pomocy de minimis w rolnictwie. Jeżeli rolnik sprzeda powyżej 20 tys. zł może dalej prowadzić działalność, ale będzie zobowiązany do zapłacenia podatku w wysokości 2%.

M.S.: Są ułatwienia, ale także obowiązki.

A.M.: Obowiązkowe jest prowadzenie ewidencji sprzedaży żywności, odrębnie za każdy rok podatkowy, która zawiera co najmniej numer kolejnego wpisu, datę i kwotę uzyskania przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz rodzaj i ilość przetworzonych produktów. Trzeba też pamiętać, że dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży. Sprzedaż może następować wyłącznie w miejscach, w których produkty zostały wytworzone, przykładowo w gospodarstwie lub przeznaczonych do prowadzenia handlu.

M.S.: Co można sprzedawać w ramach RHD?

A.M.: Można sprzedawać surowce pochodzenia roślinnego – zboża, warzywa, owoce, zioła, zwierzęcego – surowe mleko, śmietanę, jaja, miód, jak również przetworzoną żywność, np. dżemy, soki, przetwory z owoców, zboża. Możliwa jest także sprzedaż i przygotowane posiłków nie mięsnych, takich jak pierogi czy kopytka.

M.S.: Zdjęto z rolnika obowiązek przygotowania projektu technologicznego nakładając jedynie obowiązek rejestracji.

A.M.: Tak, to dla nich naprawdę spore ułatwienie. Z kolei, jeśli chodzi o wymagania higieniczne, to nadal obowiązują przepisy unijne, które powinny być stosowane w sposób elastyczny, biorąc pod uwagę zakres prowadzonej działalności, wielkość zakładu i jego specyfikę. Przepisy te przede wszystkim dopuszczają wykorzystanie pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, oczywiście z zachowaniem polityki bezpieczeństwa żywności.

M.S.: W ustawie przewidziano także modyfikację zakresu kompetencji organów urzędowej kontroli żywności.

A.M.: Nad żywnością pochodzenia zwierzęcego sprawuje nadzór Inspekcja Weterynaryjna, roślinnego Państwowa Inspekcja Sanitarna. W przypadku żywności łączącej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, Inspekcja Weterynaryjna. Nadzór nad jakością handlową żywności powierzony został, tak jak dotychczas, organom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

M.S.: Rolniczy handel detaliczny umożliwia też produkcję i przetwarzanie żywności pochodzenia zwierzęcego

A.M.: Tak, na przykład rozbiór, krojenie i mielenie mięsa, a także produkcję produktów mięsnych, mlecznych, rybnych i jajecznych. Wszystkie produkty mają jednak limity dopuszczalnej sprzedaży. Do wytworzenia produktów i wyrobów mięsnych można dokupić zarówno mięso z legalnie działającego źródła, jak i niezbędne w procesie produkcji dodatki. Należy przy tym pamiętać, że do produkcji w ramach RHD nie można wykorzystywać mięsa pozyskanego w ramach tzw. „uboju na użytek własny”. W przypadku korzystania ze zwolnień podatkowych, ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu musi stanowić co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody. Co ważne, przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnianiu osób na podstawie umowy o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze – z wyłączeniem uboju zwierząt, rozbioru, podziału i klasyfikacji mięsa, przemiału zbóż, wytłoczenia oleju i soku.

M.S.: Rolnik produkujący i sprzedający żywność w ramach RHD powinien uzyskać orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

A.M.: Tak, to konieczność.

M.S.: W ramach rolniczego handlu detalicznego, rolnik może przetwarzać żywność m.in. we własnej kuchni?

A.M.: Tak, ale przy zachowaniu warunków higienicznych określonych w rozporządzeniu nr 852 z 2004 roku. Obowiązuje przy tym zasada, że w przypadku gdy produkcja prowadzona jest przy wykorzystaniu 5 pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, obowiązują uproszczone wymagania higieniczne. Każdy przypadek powinien być jednak rozpatrywany indywidualnie. Kuchnia powinna być dostosowana do rodzaju i wielkości prowadzonej produkcji.

M.S.: Produkcja może być prowadzona w przystosowanym pomieszczeniu znajdującym się w innym budynku niż dom mieszkalny?

A.M.: Oczywiście, na przykład w budynku gospodarczym przysposobionym na tzw. kuchnię letnią. Do prowadzenia produkcji w ramach RHD można wykorzystywać każdego rodzaju

pomieszczenia przy założeniu, że w miejscu prowadzenia produkcji zostaną spełnione odpowiednie wymagania.

M.S.: A co z kwestią przechowywania żywności?

A.M.: Przechowywanie żywności powinno zapewnić zachowanie łańcucha chłodniczego, jeśli to wymagane. Należy stosować zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz uproszczoną procedurę opartą na zasadach systemu HACCP.

M.S.: Jak wygląda kwestia korzystania z wody z ujęcia własnego?

A.M.: Należy dokonać badania wody pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz parametrów fizyko – chemicznych wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w miejscu produkcji żywności.

M.S.: Gdzie może się odbywać sprzedaż produktów?

A.M.: Sprzedaż żywności wyprodukowanej we własnym gospodarstwie może odbywać się w miejscu jej wytworzenia i podczas różnego rodzaju imprez, m.in. na wystawach, festynach, targach i kiermaszach. Jest możliwa tylko bezpośrednio do konsumenta końcowego z gospodarstwa rolnika. Przy czym, obszar sprzedaży nie jest określony ani zawężony terytorialnie.

M.S.: Jakie przepisy obowiązują rolników w kwestii znakowania środków spożywczych?

A.M.: Wszystkie wytyczne znajdziemy na stronie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na konieczność podania informacji o ewentualnym możliwym zanieczyszczeniu alergennymi substancjami, które nie były celowo dodawane, a mogą stanowić zagrożenie dla konsumenta. W przypadku produktów sprzedawanych bez opakowań lub pakowanych na życzenie konsumenta, miejscem prezentacji informacji o danym środku spożywczym będzie wywieszka w miejscu jego sprzedaży lub inny nośnik informacji dostępny bezpośrednio konsumentowi.

M.S.: Dziękuję za rozmowę.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close