Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Ryby na święta

Za nami Dzień Ryby. Święto zostało zainicjowane, by uświadamiać ludziom, że ryby nie są przedmiotami, odczuwają ból. Nie bez powodu przypada tuż przed Bożym Narodzeniem. To właśnie w tym okresie kupujemy najwięcej ryb i to nie zawsze, gdy są eksponowane w odpowiednich warunkach. Każdego roku powtarzają się sytuacje, w których dochodzi do niehumanitarnego traktowania karpi.

W 2009 roku znowelizowano ustawę o ochronie zwierząt i teraz ryba jest traktowana jak każdy inny kręgowiec. Zasada jest taka, żeby stworzenie w drodze od stawu na nasz stół cierpiało jak najmniej. Przepisy, nie zawsze jednak idą w parze z praktyką. Karpie, jako zwierzęta kręgowe, podlegają prawnej ochronie zagwarantowanej ustawą. Na co, szczególnie w okresie przedświątecznym warto zwrócić uwagę.

W tym roku, przed świętami Bożego Narodzenia, zakupy żywych ryb w jednej z dużych sieci, nie będzie możliwe. Jedna z pierwszych firm w Polsce, ogłosiła rezygnację ze sprzedaży asortymentu. Powodem jest humanitarne traktowanie zwierząt. Decyzja ta podyktowana była potrzebą zwrócenia uwagi na kwestię humanitarnego traktowania zwierząt, w tym ryb. Przedstawiciel sieci, w  oficjalnych komunikatach podkreślał, że każde zwierzę zasługuje na właściwe traktowanie, a karpie można sprzedawać eliminując cierpienie oraz stres podczas transportu i sprzedaży. Z roku na rok przybywa liczba klientów, którzy wybierają gotowe elementy z karpia czy karpia już obrobionego. Sieć postanowiła więc wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i zaoferować szerszą gamę ryb, w tym karpia, realizując jednocześnie założenie ograniczenia zbędnego cierpienia tych zwierząt.

CIWF Polska alarmuje, że żywe karpie sprzedawane w okresie przedświątecznym, żyją w bardzo złych warunkach. Stłoczone w zbiornikach o zbyt dużym zagęszczeniu, bez dostatecznej ilości wody, nieodpowiednio napowietrzonej, transportowane w foliowych workach, co powoduje u tych zwierząt ogromne cierpienie.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Hodowla karpia<br> mniej opłacalnaHodowla karpia
    mniej opłacalna
    W tym roku karpia z polskich hodowli może być około 30 proc. mniej niż w 2016 roku. Rybacy mieli mniej materiału zarybieniowego na […]
  • Karp – najbardziej ekologiczny produkt spożywczyKarp – najbardziej ekologiczny produkt spożywczy Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują […]
  • Ryby lekarstwem<br> na Parkinsona?Ryby lekarstwem
    na Parkinsona?
    Pewne białko zawarte w rybach utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona białkowych złogów – wynika z badań […]
  • Ubój na innych zasadachUbój na innych zasadach W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju na użytek własny. Zaplanowano […]
  • Polska na faliPolska na fali Polski sektor rybacki jest na wznoszącej fali. Przed nim jednak wiele wyzwań, perspektywa dalszego rozwoju, a także problemów, […]
  • Producenci<br> karpia dostaną rekompensatyProducenci
    karpia dostaną rekompensaty
    Kompromis zawarty. Producenci karpia dostaną wsparcie w wysokości około 51 mln euro z tytułu rekompensat […]
  • Jemy za mało rybJemy za mało ryb Tylko 8 proc. Polaków spożywa porcję ryby dwa razy w tygodniu. Daleko nam do rekordzistów w ich konsumpcji, czyli […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close