Sery są jednym z tych produktów, który przyczynia się do zakwaszania organizmu. Aby zachować w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, warto je łączyć z warzywami lub owocami – sugeruje Karolina Białek, czyli Dietetyczna Pani Domu.
"Jeżeli włączamy sery do diety, zawsze komponujmy je z warzywami. Niestety wszystkie produkty serowe zakwaszają nasz organizm. Żeby równowaga kwasowo-zasadowa została zachowana, żeby wapń był lepiej przyswajany, powinniśmy je zestawić z czymś, co działa zasadotwórczo. A takim właśnie produktem spożywczym są różnego rodzaju warzywa. Błędem jest łączenie serów z dużą ilością tłuszczu bądź z mięsem" – stwierdziła dietetyczka.
Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Większość z nas zmaga się z nadmierną kwasowością. Zakwaszenie organizmu stoi za większością chorób cywilizacyjnych, jak np. cukrzyca czy nowotwory. Głównymi "zakwaszaczami" organizmu są produkty z zawartością białej mąki pszennej oraz cukier. Co ciekawe, zasadotwórczo działa m.in. cytryna, choć jest kwaśna w smaku.
Źródło: PAP
Artykuły powiązane
Europejski Dzień Otyłości 2018: konieczność
wspólnego działania
Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków […]
Dieta długowieczności
z Okinawy
Krajem, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie jest Japonia. Badania naukowe wykazały, że długowieczność Japończycy […]
Czy dieta
może modyfikować
aktywność genów?
Macierzyństwo to ważny okres w życiu kobiety. Jak powszechnie wiadomo, przyszła mama powinna zdrowo się odżywiać. W świetle […]
Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze?
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz […]
Witaminowe bomby
dla zdrowia
Dzisiejsze święto warto uczcić szklaneczką… soku. Po pierwsze – soki są po prostu pyszne, pod drugie – zawierają […]
Woda na ochłodę
Nadchodzi fala upałów, podczas których warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. O to, na co należy zwracać […]
Produkty mleczne,
owoce i warzywa
w szkole
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazał do rozpatrzenia przez Stały Komitet Rady Ministrów, projekt rozporządzenia Rady […]
Karotenoidy działają antyoksydacyjne
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe […]