Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Sial China 2018

16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe stoisko, na którym zaplanowane zostały liczne spotkania handlowe. Drobiarze chcą ponownego otwarcia chińskiego rynku dla polskiego mięsa.

Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową, to kolejny krok, który ma sprawić, że krajowy drób wróci na rynek Państwa Środka. KRD-IG prowadzi działania, które mają doprowadzić do ponownego otwarcia tego rynku dla polskiego drobiu, rozszerzenia asortymentu produktów i listy eksporterów uprawnionych do wysyłek mięsa drobiowego do Państwa Środka oraz stworzenie producentom warunków do szybkiego rozwoju sprzedaży.

13 maja, podczas szczytu IFPS, odbyło się m.in. spotkanie przedstawicieli rady oraz producentów drobiu z Polski z najwyższymi władzami CNCA (służby weterynaryjne), CIQA (stowarzyszenie służb weterynaryjnych) oraz nowo powołanej instytucji SMRA.

Misja realizowana przy okazji konferencji IFPS oraz targów SIAL China, ma bardzo duże znaczenie w kontekście ponownego otwarcia rynku chińskiego dla rodzimego drobiu. Podczas spotkań goście z Polski podkreślili, że już od dawna jesteśmy gotowi do wysyłki wysokiej jakości i w pełni bezpiecznego mięsa. Gospodarze rozmów z kolei zapewnili, że ostatnim elementem koniecznym do otwarcia rynku jest podpisanie znowelizowanego protokołu bilateralnego. A kluczem do sukcesu jest zaangażowanie w ten proces nie tylko przedstawicieli branży, ale również polskich władz i administracji rządowej najwyższego szczebla.

Dane: KRD-IG

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Postawmy na jakośćPostawmy na jakość Jesienią i zimą wzrasta zapotrzebowanie na mięso i jego przetwory. Polski przemysł mięsny jest coraz szerzej doceniany w Europie i na […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Polagra Food 2018Polagra Food 2018 Zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert, ale też promocja polskiej gospodarki – w Poznaniu odbyły się […]
  • Polski drób jest bezpieczny!Polski drób jest bezpieczny! "Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie […]
  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • Ambrozja smakuAmbrozja smaku Przedstawiciele Korpusu Dyplomatycznego po raz kolejny poznawali walory polskiego mięsa w ramach projektu ,,Polskie Mięso - […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close