Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Skandal z fałszowaniem mięsa może kosztować Brazylię 4,8 mld $

Dzięki działaniom brazylijskich władz tamtejszy skandal związany z dopuszczeniem do obrotu zepsutego mięsa wołowego i drobiowego można uznać za zażegnany. Jednak jego konsekwencje jeszcze długo będą odczuwalne. Według opinii amerykańskiej agencji ratingowej Fitch brazylijscy producenci mięsa są narażeni na straty w wysokości 4,8 miliarda dolarów.

Gdy wszyscy czekają na publikację wyników kontroli przeprowadzonych w 21 zakładach przetwórstwa mięsnego, agencja Fitch Rattings podjęła się próby oszacowania łącznych strat spowodowanych skandalem. Według jej analityków mają one osiągnąć kwotę 4,8 mld dolarów – pod warunkiem poszerzonia zakresu wciąż trwającego dochodzenia.  

Z pochwałą spotkała się zdecydowana reakcja brazylijskich władz, które zarządziły szczegółowe kontrole w 21 zakładach podejrzanych o korumpowanie urzędników państwowych i inspektorów sanitarnych. Prezydent Brazylii,Michael Temer spotkał się z ambasadorami krajów stanowiących główne rynki eksportu brazylijskiej wołowiny co zaowocowało złagodzeniem ograniczeń handlowych przez Chiny, Chile, Hongkong oraz Egipt. Wszystko to ma znacząco ograniczyć długoterminowe skutki afery.

Jak zaznaczyła sama agencja, jest jeszcze zbyt wcześnie na przedstawienie ostatecznych danych jak wysokości ewentualnych kar nałożonych na JBS i BRF oraz wpływu skandalu na wielkość spożycia brazylijskiego mięsa w kraju, jak również zagranicą. Agencja zwróciła uwagę na fakt, że wspomniana sytuacja będzie miała inne konsekwencje w poszczególnych stanach. Ewentualny spadek spożycia krajowego oznacza problemy dla producentów, co może skutkować wzrostem bezrobocia i spadkiem dochodów władz lokalnych czerpanych z podatków.  

Źródło: globalmeatnews.com

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Rosja broni brazylijskiego mięsaRosja broni brazylijskiego mięsa Rosja zapowiedziała bardziej szczegółowe kontrole mięsa pochodzącego z Brazylii. Organ inspekcji sanitarnej, Rosselkhoznadzor […]
  • Postawmy na jakośćPostawmy na jakość Jesienią i zimą wzrasta zapotrzebowanie na mięso i jego przetwory. Polski przemysł mięsny jest coraz szerzej doceniany w Europie i na […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Gdzie Polska smakujeGdzie Polska smakuje Polacy zakochali się w zdrowych produktach spożywczych. Od kilku lat powstają kooperatywy spożywcze, weekendowe targi […]
  • Dlaczego dieta <br> ma być urozmaicona?Dlaczego dieta
    ma być urozmaicona?
    Komponując dietę, nawet najbardziej prawidłową, można popaść w rutynę i powtarzać w jadłospisie te same potrawy, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close