Po raz kolejny udowodniono korzystny wpływ spożycia roślin krzyżowych na hamowanie rozwoju chorób nowotworowych.
Jak wynika z amerykańskich badań, składnik brokułów może znaleźć zastosowanie w prewencji i leczeniu raka piersi (hamuje procesy odnawiania się komórek macierzystych).
Badacze analizowali wpływ obecnego w brokułach sulforafanu na komórki macierzyste raka piersi. Badanie prowadzono na komórkach ludzkiego raka sutka oraz na myszach, którym przeszczepiono te komórki nowotworowe. Okazało się, że u myszy codzienne wstrzykiwanie sulforafanu wyeliminowało komórki macierzyste raka sutka, a także przeszczepianie komórek pobranych z guza kolejnym myszom nie prowadziło już do rozwoju nowotworu. Związek spowodował też znaczny spadek liczebności komórek macierzystych raka w hodowlach laboratoryjnych.
Analizy biochemiczne wykazały, że działanie sulforafanu polega na hamowaniu procesów samoodnowy komórek macierzystych raka piersi, co prowadzi do spadku ich liczebności, a w końcu do ich eliminacji. Przeprowadzone badanie rodzi nadzieję na to, iż wiedzę tę będzie można wykorzystać w prewencji, a także terapii raka piersi.
Źródło: IŻŻ
Artykuły powiązane
Zasady
zdrowego żywienia
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka
i utrzymanie przez niego […]
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej
W jakim stopniu zdrowy styl życia wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia epizodu wieńcowego (zawał serca, potrzeba zabiegu […]
Interakcje leków
z żywnością
W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]
Zdrowa dieta nie niweluje szkodliwego działania soli
Zdrowo się odżywiasz, ale jesz dużo soli? Nieważne, jak wiele warzyw, chudego nabiału i innych zdrowych rzeczy jadasz. Jeśli są […]
Warzywa chronią
przed stwardnieniem tętnic szyjnych
Uczestniczące w australijskim badaniu starsze kobiety, które jadły więcej warzyw, miały węższe ścianki tętnic, co oznacza […]
Czy dieta
może modyfikować
aktywność genów?
Macierzyństwo to ważny okres w życiu kobiety. Jak powszechnie wiadomo, przyszła mama powinna zdrowo się odżywiać. W świetle […]
Warzywa kapustne
i sulforafan przeciwko rakowi
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość […]
Co jeść, by chronić
się przed jaskrą?
W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz […]