Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Smakowite święto

Ich zawód wydaje się wymarzony. Bo kto nie lubi słodyczy, pachnącego pieczywa i nie marzy czasem o możliwości podjadania podczas pracy? Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Może warto z tej okazji coś upichcić?

Święty Klemens Maria Hofbauer żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Zawodu piekarza wyuczył się w młodzieńczych latach, gdy jako czeladnik piekarski pracował na Morawach. Po wstąpieniu do zakonu, opiekował się tam piekarnią i osobiście wyrabiał chleb dla zakonników oraz ubogich mieszkańców okolic. Nie będziemy opowiadać całej historii jego życia, ale najważniejsze jest to, że zawsze niósł pomoc innym, dbał o to, by nie zabrakło im chleba. W roku 1888 papież Leon XIII wyniósł tego sługę Bożego do chwały błogosławionych, a w roku 1904 papież św. Pius X wpisał go uroczyście do katalogu świętych. Ze względu na to, że św. Klemens spędził 21 lat w Warszawie, Episkopat Polski włączył go do katalogu świętych polskich. Jest jednym z patronów Warszawy, a także kelnerów i piekarzy.

Bycie piekarzem czy cukiernikiem, to swego rodzaju misja. To właśnie dzięki ich pasji i ciężkiej pracy, możemy codziennie rano cieszyć się smakiem chleba czy bułek, a także drożdżówek, pączków i innych wymyślnych frykasów. Dzień św. Klemensa obchodzi się w Polsce 15 marca, a Światowy Dzień Chleba w październiku.

Zawód piekarza czy cukiernika nie należą do najłatwiejszych. Trzeba być dobrym rzemieślnikiem, ale także artystą. Mieć wyczucie smaku, lubić wcześnie wstawać i  mieć „parę” w rękach.

– Nie z każdej mąki będzie chleb i nie z każdego kandydata piekarz. By pracować w tym fachu, trzeba być przede wszystkim sumiennym, obowiązkowym i podchodzić do wypieków z sercem. Inaczej nie ma po co zjawiać się w piekarni – tłumaczy Józef Sadkiewicz z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego.

Podobnie jest z zawodem cukiernika.

– Ci, którzy szukają wyjątkowego słodkiego prezentu, nietypowego tortu na urodziny babci, ciastka dla ukochanej, rurki z bitą śmietaną dla dziecka, szałowego wypieku na osiemnastkę córki – zgłaszają się do nas. I to od nas zależy, czy będą zadowoleni, czy spełnią się ich marzenia. Ciąży więc na nas odpowiedzialność, to słodki ciężar, ale ciężar. Zawód cukiernika nie jest łatwy, ale pozwala artystycznie się spełniać – opowiada Adam Bieński, cukiernik.

Wszystkim cukiernikom oraz piekarzom, składamy dziś życzenia pomyślności, wytrwałości – jak mówią oni sami – w niełatwych dla rzemiosła czasach, a przede wszystkim nowych wyzwań i inspiracji!

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Tłusty czwartekTłusty czwartek Z konfiturą, budyniem śmietaną lub czekoladą. Polane lukrem, oprószone cukrem pudrem lub kawałkami skórki pomarańczy. […]
  • Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze?Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze? Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz […]
  • Jak nie pojadać słodyczy?Jak nie pojadać słodyczy? Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak […]
  • Europejski Dzień Otyłości 2018: konieczność<br> wspólnego działaniaEuropejski Dzień Otyłości 2018: konieczność
    wspólnego działania
    Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków […]
  • Światowy<br> Dzień MuffinkaŚwiatowy
    Dzień Muffinka
    Muffinki pochodzą z Anglii. Powstały na przełomie X i XI wieku jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień ŻelkówMiędzynarodowy
    Dzień Żelków
    Mają różne kolory i kształty, a także smaki. Łączy je jedno – rzesze fanów na całym świecie - zarówno […]
  • Odchudzone Śniadanie WielkanocneOdchudzone Śniadanie Wielkanocne Czy w święta musimy się obawiać, że przytyjemy? Oczywiście, że nie. Dlatego zachęcamy do skorzystania z podpowiedzi […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close