Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Spór producentów drobiu z zakładami mięsnymi w USA

Amerykańscy hodowcy drobiu domagają się od prezydenta Donalda Trumpa natychmiastowego wprowadzenia regulacji prawnych wzmacniających pozycję producentów kurcząt rzeźnych względem firm mięsnych i ubojowych.

W liście do prezydenta Donalda Trumpa, do którego dotarła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, hodowcy twierdzą, że ich zła sytuacja finansowa jest pochodną niesprawiedliwych mechanizmów ustalania cen i płatności oraz dominującej pozycji zakładów mięsnych.

Drobiarze z USA są niezadowoleni z odroczenia o pół roku obowiązywania „Farmer Fair Practice Rules”, który jest m.in. zbiorem zasad postępowania w relacjach między rolnikami produkującymi żywiec drobiowy, a firmami mięsnymi. Farmerzy podejrzewają nawet, że regulacje, które miały między innymi ułatwić pozywanie firm mięsnych nigdy nie wejdą w życie, ze względu na lobbing przetwórców mięsa.

Farmerzy dają do zrozumienia, że na skutek tego, że to firmy mięsne decydują o obliczu rynku mięsa drobiowego w USA prywatny chów brojlerów jest coraz bardziej ryzykowny i coraz mniej opłacalny. Dowodzą, że zwrot z zainwestowanych w stado kurcząt pieniędzy jest obecnie minimalny, znacząco niższy niż miało to miejsce ponad ćwierć wieku temu, a hodowcy brojlerów są najbardziej zadłużoną grupą wśród wszystkich producentów rolnych w USA. Co więcej, drobiarze wyliczają, że okres zwrotu kredytu zaciągniętego na budowę nowych kurników wydłużył się obecnie w Stanach Zjednoczonych aż do około 15 – 20 lat. Swoją sytuację hodowcy zestawiają z sytuacją firm mięsnych i ubojowych, które – zdaniem drobiarzy – nie ponoszą ryzyka i mogą się wycofać z umów z rolnikami bez większych konsekwencji.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

  • Wizyta młodych rolników z USAWizyta młodych rolników z USA Minister Jan Krzysztof Ardanowski oraz podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkali się 7 czerwca br. z przedstawicielami […]
  • Przywracamy normalnośćPrzywracamy normalność – Przywracamy normalność. Polski rolnik będzie mógł tak samo funkcjonować, jak jego koledzy w innych krajach Unii […]
  • W województwie kujawsko-pomorskim<br> o produkcji trzody chlewnejW województwie kujawsko-pomorskim
    o produkcji trzody chlewnej
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski 13 maja br. wziął udział w uroczystym otwarciu budynków […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Bioasekuracja – realne działanie czy gra słów?Bioasekuracja – realne działanie czy gra słów? Wydaje się, że o bioasekuracji powiedzieliśmy, zwłaszcza w ciągu ostatnich czterech lat, niemalże wszystko. Poruszyliśmy tematy […]
  • Mniej drobiu<br> przez grypę ptakówMniej drobiu
    przez grypę ptaków
    Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close