Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Trzymanie
homarów w lodzie
to przestępstwo

Homary cierpią, gdy są trzymane w lodzie i dlatego traktowanie ich w ten sposób jest przestępstwem – orzekł włoski Sąd Najwyższy, utrzymując w mocy karę wymierzoną restauratorowi z Florencji. Sędziowie stwierdzili zarazem, że można gotować żywe skorupiaki.

W nagłośnionym przez media orzeczeniu sąd stwierdził, że nie można przechowywać żywych homarów
w lodzie i ze związanymi szczypcami. Należy – jak wskazano – wybrać mniej okrutne metody trzymania ich przed wrzuceniem do wrzątku i podaniem na półmisku.

Orzeczeniem tym sędziowie utrzymali w mocy karę w wysokości 5 tysięcy euro, wymierzoną przez sąd niższej instancji właścicielowi restauracji z Florencji za maltretowanie zwierząt. Za takie zaś uznano trzymanie, czasem przez kilka dni, homarów w wyłożonych lodem skrzynkach. Właściciel lokalu zaskarżył wyrok, trafiając aż do Sądu Najwyższego, gdzie wniósł o jego uchylenie.

Sędziowie orzekli jednak, że trzymanie skorupiaków w tak niskich temperaturach nie jest "zwyczajem społecznie aprobowanym" i "na pewno powoduje ich cierpienia". Przypomnieli, że są inne metody lepszego traktowania zwierząt, na przykład umieszczanie ich w akwariach, co praktykowane jest nie tylko w drogich restauracjach, ale także w supermarketach. Wymaga tego "społeczna wrażliwość" – podkreślono.

"Zwyczaj gotowania skorupiaków, gdy są jeszcze żywe, nie pozwala jednak na to, by były trzymane
w warunkach, które można uznać za maltretowanie" – głosi orzeczenie. Dodano w nim, że "cierpień spowodowanych w wyniku przechowywania w oczekiwaniu na ugotowanie nie można usprawiedliwić".

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

  • Wyroki Sądowe cz. IIIWyroki Sądowe cz. III Naczelny Sąd Administracyjny wyrokiem z dnia 6 maja 2016 r., sygn. akt IIGSK 2954/14 oddalił skargę kasacyjną do wyroku WSA w […]
  • Wyroki Sądowe cz. IIWyroki Sądowe cz. II Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 25 czerwca 2014 r., sygn. akt VI SA/Wa 3267/13 oddalił skargę na […]
  • Wyroki Sądowe cz. IWyroki Sądowe cz. I Czy każdy śledź to matias? W styczniu 2012 r. organ I instancji przeprowadził kontrolę w zakresie jakości handlowej ryb w […]
  • Termochromia wykorzystywana<br> w opakowaniach produktów spożywczych?Termochromia wykorzystywana
    w opakowaniach produktów spożywczych?
    Jak wizualnie ocenić, czy produkty spożywcze w opakowaniach są przechowywane w prawidłowej temperaturze? Mogą w tym pomóc […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Ubój na innych zasadachUbój na innych zasadach W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju na użytek własny. Zaplanowano […]
  • Jabłka w cenieJabłka w cenie W tym roku jabłka są dwa razy droższe niż przed rokiem. Trzeba zapłacić za nie tyle, co za mandarynki. Niektóre krajowe odmiany […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close