Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Większa kontrola produktów eko

Parlament Europejski będzie debatować nad nowymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Eksperci z Brukseli zapowiadają uproszczenie procedur certyfikacji drobnych rolników, a także wzmocnienie kontroli produktów. W 2016 roku pod uprawy ekologiczne przeznaczono w Unii Europejskiej prawie 12 mln ha.

Unijny rynek produktów ekologicznych wzrósł w latach 2012-2016 o prawie 48 proc., a konsumenci wydają na taką żywność ponad 30 mld euro.

Największy odsetek upraw ekologicznych mają: Austria (ok.21 proc.), Szwecja, Estonia, Czechy i Łotwa. W Polsce stanowią ok. 3,7 proc.

Parlament Europejski zamierza znowelizować rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej i etykietowania takich wyrobów. Kontrole mają być bardziej rygorystyczne. Wszyscy operatorzy w łańcuchu dostaw żywności mają być kontrolowani na miejscu, co najmniej raz w roku. Producenci, u których kontrole nie wykazałyby nieprawidłowości przez trzy kolejne lata, będą mogli być kontrolowani raz na dwa lata. Z kolei konkurencja ma być bardziej uczciwa. Producenci w krajach trzecich, którzy chcą sprzedawać swoje produkty w UE, będą musieli przestrzegać tych samych zasad (wcześniej musieli spełniać tylko podobne standardy). Jeśli chodzi o zanieczyszczenia pestycydami – rolnicy będą musieli podjąć środki ostrożności, aby uniknąć "przypadkowego" skażenia niedozwolonymi pestycydami lub nawozami; produkt traci swój status organiczny, jeśli zanieczyszczenie jest wynikiem oszustwa lub zaniedbania. Większą wagę trzeba będzie zwrócić na lepsze zaopatrzenia w ekologiczne nasiona i zwierzęta. W każdym państwie UE powstanie komputerowa baza danych na temat dostępności ekologicznych nasion i zwierząt.

W założeniu, rolnicy będą mogli wytwarzać produkty zarówno metodami tradycyjnymi, jak i ekologicznymi, ale muszą wyraźnie rozdzielić te działalności. Procedury certyfikacji dla drobnych rolników będą łatwiejsze. Ma także nastąpić rozszerzenie zakresu przepisów, tak aby obejmowały nowe produkty, takie jak sól, korek czy olejki eteryczne.

Po formalnym przyjęciu przez PE i państwa członkowskie, nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Nowe wyzwania<br> dla ekoproducentówNowe wyzwania
    dla ekoproducentów
    Po zatwierdzeniu przez Parlament Europejski porozumienia politycznego w sprawie rolnictwa ekologicznego, Copa i Cogeca są gotowe do […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Zmiany na rynku ekożywnościZmiany na rynku ekożywności Od 2021 roku w kraju będą obowiązywać nowe zasady dotyczące ekożywności. To efekt reformy systemu rolnictwa ekologicznego na […]
  • Zmiany<br> dla gospodarstw ekologicznychZmiany
    dla gospodarstw ekologicznych
    Zmiana przepisów dotyczących działania "Rolnictwo ekologiczne" PROW 2014-2020. Zostało ogłoszone rozporządzenie […]
  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]
  • Jakość żywności <br> na topieJakość żywności
    na topie
    Na świecie przybywa gospodarstw ekologicznych, zwiększa się areał uprawy i rośnie produkcja. Średni udział produkcji ekologicznej w […]
  • Klimat kontra<br> płody rolneKlimat kontra
    płody rolne
    Europejskie spółdzielnie rolnicze wiodą prym w opracowywaniu strategii walki ze zmianami klimatu. Rolnictwo precyzyjne jest […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close