Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Zdemaskuj swoje jedzenie

Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania żywności jest dostarczanie konsumentom spójnych i przejrzystych informacji, umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów.

Kilkanaście organizacji rolniczych i wspierających rolnictwo z państw Unii Europejskiej, w tym Solidarność RI, przygotowało, w ramach Europejskiej Inicjatywny Obywatelskiej, projekt pn. „Zdemaskuj swoje jedzenie”.

Według ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego wskazanie kraju pochodzenia żywności zwiększa świadomość konsumentów związaną z produktem, a także może być użytecznym narzędziem zapobiegania fałszowaniu żywności.

 – Znakowanie żywności to ważny element kształtowania świadomości konsumentów.  Chcemy, żeby nasi konsumenci mieli pełną wiedzę, co kupują. Dlatego wprowadzamy oznaczenia, żeby ta żywność była łatwo rozpoznawalna. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami podpisałem rozporządzenie, które wprowadzi znakowanie polską białą-czerwoną flagą ziemniaków. Teraz wystąpię też do Komisji Europejskiej o notyfikację znakowania mięsa – powiedział minister Ardanowski.

Inicjatywa „Zdemaskuj swoje jedzenie” jest działaniem w kierunku zabiegania o ujednolicenie w Unii Europejskiej kryteriów znakowanie żywności, w celu poprawy bezpieczeństwa oraz przejrzystości informacji w obrębie całego łańcucha dostaw żywności. Deklarację w tej sprawie może złożyć każdy obywatel UE. Interaktywny formularz znajduje się na stronie: https://www.eatoriginal.eu/

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • O podwójnej <br> jakości na Szczycie <br> Konsumenckim <br> w BratysławieO podwójnej
    jakości na Szczycie
    Konsumenckim
    w Bratysławie
    Podwójna jakość produktów i próba znalezienia rozwiązań, które pozwolą na zerwanie z praktyką dzielenia […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Dodatki<br> do żywności – czy są kontrolowane?Dodatki
    do żywności – czy są kontrolowane?
    Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Wieś i rolnictwo<br> są bogactwemWieś i rolnictwo
    są bogactwem
    Polskie produkty rolne są na świecie symbolem jakości, trzeba więc sprawić, by dotarły na europejskie i światowe stoły pod naszą marką […]
  • ASF pod lupą NIKASF pod lupą NIK Główny cel programu bioasekuracji nie został osiągnięty. Nie doprowadzono bowiem do sytuacji, by na obszarze kontrolowanym […]
  • Stop podwójnej <br> jakości żywnościStop podwójnej
    jakości żywności
    Jakość, zawartość czy skład produktów sprzedawanych w różnych krajach w wielu przypadkach są zróżnicowane, a to […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close