Czwartek, 23 Października 2025 roku.

„Bezpieczeństwo
i jakość żywności
po obu stronach granicy”

6 czerwca 2019 r. w Opolu odbyła się konferencja podsumowująca projekt współpracy transgranicznej realizowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wspólnie z Czeską Inspekcją Rolnictwa i Żywności (SZPI). W konferencji wzięła udział Pani Zofia Krzyżanowska Radca Generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Jindrich Fialka Wiceminister ds. Żywności i Rolnictwa w Ministerstwie Rolnictwa Republiki Czeskiej, jak również Kierownictwo obu Inspekcji oraz wszyscy uczestnicy projektu z IJHARS oraz SZPI.

Celem projektu było wzmocnienie współpracy i nawiązanie wzajemnych kontaktów pomiędzy inspektorami w regionach przygranicznych Republiki Czeskiej i Polski w zakresie urzędowej kontroli artykułów rolno-spożywczych.

Głównym elementem były wizyty studyjne, w które zaangażowani byli inspektorzy Inspekcji polskiej i czeskiej. W imieniu Polski udział wzięły wojewódzkie inspektoraty JHARS we Wrocławiu, Katowicach i Opolu, natomiast Republikę Czeską reprezentowały regionalne inspektoraty w Ústí nad Łabą, Hradec Králové i Ołomuniec.

Każda wizyta w ramach wymiany obejmowała omówienie bieżących problemów i wybranych zagadnień związanych z kontrolą artykułów rolno-spożywczych zgodnie ze specjalizacją inspektorów, jak również wizyty w podmiotach prowadzących działalność w zakresie produkcji, wprowadzania do obrotu artykułów spożywczych. Wspólne kontrole stanowiły ważną część całego projektu, ponieważ bezpośrednie doświadczenie i współpraca na poziomie praktycznym zawsze dostarczają najcenniejszych informacji i umożliwiają spojrzenie z nowej perspektywy na organizację i metody pracy organów nadzorczych. Wizyty zostały przeprowadzone w zakresie kompetencji organów nadzoru, np. w piekarni, u producentów wyrobów cukierniczych, makaronów, napojów alkoholowych, browarów itp.

Inspektorzy IJHARS i SZPI mogli zatem szczegółowo zapoznać się z codzienną pracą inspektorów po obu stronach granicy, strukturą organizacyjną inspekcji, kompetencjami jak również procedurami administracyjnymi, stosowanymi sankcjami oraz grzywnami nakładanymi w przypadku wykrycia nieprawidłowości, a także podejściem do skarg konsumentów. Obie strony zyskały zatem nowe spojrzenie na te same zagadnienia. Najcenniejszą wartością projektu było stworzenie sieci kontaktów bezpośrednich, która jest dobrą podstawą do współpracy i wymiany informacji oraz wiedzy pomiędzy inspektorami obu krajów w przyszłości.

Projekt trwał prawie 6 miesięcy. Wzięło w nim udział 70 przedstawicieli IJHARS i SZPI.

Całkowity budżet projektu wyniósł ok. 50 tys. EUR, z czego 85% zostanie zwróconych z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Podczas konferencji zamykającej, która odbyła się 6 czerwca, podsumowano treść i wyniki projektu, a na samym końcu odbyło się krótkie spotkanie przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa Polski i Czech. Podsumowując realizowany projekt, czołowi przedstawiciele obu partnerów doszli do wniosku, że budowanie i rozwój współpracy w dziedzinie bezpieczeństwa i jakości żywności w regionie transgranicznym jest jednym z ich priorytetów.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Jak zapewnić rozwój rolnictwa?Jak zapewnić rozwój rolnictwa? Jak zapewnić rozwój polskiego rolnictwa, a jednocześnie wskazywać to, co tym rozwojem ma być? Jakie działania można […]
  • Zmiany na rynku ekożywnościZmiany na rynku ekożywności Od 2021 roku w kraju będą obowiązywać nowe zasady dotyczące ekożywności. To efekt reformy systemu rolnictwa ekologicznego na […]
  • Problemy<br> na rynku warzywProblemy
    na rynku warzyw
    W związku z powtarzającymi się sygnałami o problemach występujących w obrocie towarami rolno-spożywczymi, w szczególności […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • Antybiotyki<br> w hodowlach pod lupąAntybiotyki
    w hodowlach pod lupą
    Antybiotyki w hodowlach zwierząt w województwie lubuskim stosowane są powszechnie: 70 proc. wszystkich hodowców […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close