Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Imbir dla zdrowych jelit

Imbir jest powszechnym składnikiem kuchni azjatyckiej i indyjskiej, znanym ze swoich właściwości leczniczych. Badania opublikowane w czasopiśmie „Journal of Food Science” dowodzą, że wyciąg z jego korzenia może być stosowany jako żywność funkcjonalna.

Imbir to roślina pochodząca z zachodniej części Oceanii, która jest powszechnie uprawiana w Azji (od ponad 3000 lat), jako roślina lecznicza a zarazem przyprawa. Korzeń tej rośliny może być spożywany w postaci świeżej (składnik dań) lub suszonej i sproszkowanej (przyprawa) a także w formie soku, będącego dodatkiem do napojów.  

Związki fenolowe zawarte w roślinie przyczyniają się do złagodzenia podrażnień żołądkowo-jelitowych, stymulują wytwarzanie śliny i żółci oraz hamują skurcze żołądka. Żucie korzenia imbiru to znany od dawna, naturalny środek likwidujący nudności. Roślina ma także właściwości rozgrzewające, dlatego jest częstym składnikiem herbatek owocowych pijanych w zimie. Mniej znane są jego właściwości przeciwbólowe, jednak jak dowiodły badania na Uniwersytecie w Georgii, codzienne spożywanie imbiru zmniejsza ból mięśni wywołany wysiłkiem.  

Chociaż zdrowotne właściwości imbiru znane były od dawna, naukowcy wciąż nie wyjaśnili mechanizmu działania związków biologicznie czynnych zawartych w roślinie. Ostatnio zbadano wpływ ekstraktu imbiru na komórki linii Caco-2 (to specjalna linia komórek nowotworowych hodowana in vitro, imitująca ludzki nabłonek jelitowy). W trakcie doświadczenia komórki poddano działaniu ekstraktu imbiru, a następnie wystawiono na działanie mieszaniny związków powodujących stany zapalne. Następnie oceniono działanie przeciwzapalne i ochronne wyciągu z imbiru i zgodnie z oczekiwaniami dowiedziono jego właściwości leczniczych. Nauka potwierdziła to, co medycyna ludowa wiedziała od dawna. Jednak to zaledwie pierwszy krok do pełnego wyjaśnienia mechanizmu działania wyciągu z imbiru. Dalsze badania mogą przyczynić się do opracowania nowych leków bazujących na związkach czynnych zawartych w tej roślinie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby imbir na stałe zagościł na naszych stołach jako smaczna przyprawa a zarazem żywność funkcjonalna.

Źródło: www.medicalnewstoday.com

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close