Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Gratka
dla seromaniaków

Długodojrzewający ser i dobre wino – to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do przekąski spowoduje, że smak zarówno wina, jak i sera, będzie niepowtarzalny. Jednak jak dobrać gatunki, aby znaleźć najlepsze połączenie? W podjęciu właściwej decyzji może nam teraz pomóc specjalna aplikacja na telefony wymyślona przez Garego Badera z Uniwersytetu w Toronto.

Z mapy połączeń można wybrać gatunek wina, aby zobaczyć rodzaje serów, które w danym połączeniu będą smakowały najlepiej. I odwrotnie. Można wybrać ulubiony ser, by dowiedzieć się, które wino najbardziej się sprawdzi. Użytkownik szuka nie tylko po nazwach, ale także po kraju pochodzenia, a nawet po fakturze
i smaku. Kanadyjski badacz zapowiada, że nie spocznie na laurach. Entuzjastyczny odbiór jego aplikacji bardzo go zaskoczył. W planach ma poszerzenie mapy o piwo i szampana. Naukowiec z Kanady wyznał, że na pomysł serowo-winnej mapy wpadł dzięki żonie, z którą lubi spędzać wieczory sącząc wino i degustując przy tym sery. Aplikacja, to według niego, przyrównując do mediów społecznościowych, Tinder dla używek, można połączyć dwie pasujące do siebie używki. Cóż, potrzeba matką wynalazków!

Aplikacja: "WineAndCheeseMap.com" 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Vlogerzy kontra zdrowa żywnośćVlogerzy kontra zdrowa żywność Gwiazdy mediów społecznościowych mogą sprawiać, że dzieci będą jadły więcej niezdrowych produktów - wynika z badania […]
  • Kwiaty na talerzuKwiaty na talerzu Są kolorowe i mają piękny zapach, a do tego zupełnie niekonwencjonalnie ozdobią niejedną potrawę, nawet tak wyszukaną jak komunijny […]
  • Targi WorldFood Warsaw ruszyłyTargi WorldFood Warsaw ruszyły Na rynku znajduje się spora oferta rożnego rodzaju żywności, są produkty ekologiczne, tradycyjne czy wysoko przetworzone, ale […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień ŻelkówMiędzynarodowy
    Dzień Żelków
    Mają różne kolory i kształty, a także smaki. Łączy je jedno – rzesze fanów na całym świecie - zarówno […]
  • Smakowita tradycjaSmakowita tradycja Ser bieszczadzki wędzony, szynka wędzona z komina czy miody z doliny rzeki Bzury – to najnowsze produkty, które zostały […]
  • Bezpieczeństwo<br> żywności na poluBezpieczeństwo
    żywności na polu
    Dywersyfikacja upraw może być kluczem do bezpieczeństwa żywnościowego. Tylko cztery rośliny - pszenica, ryż, kukurydza i soja, stanowią […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close