Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Sztuka wypieku pizzy
na liście UNESCO?

2 miliony podpisów zebrano we Włoszech pod deklaracją wsparcia dla zabiegów o to, aby sztuka neapolitańskich piekarzy pizzy została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Decyzja ma zapaść na początku grudnia w Seulu.

Akcja zbierania podpisów poparcia zakończyła się 26 listopada br. w Neapolu po 7 latach działań prowadzonych na rzecz uznania sztuki wyrobu i wypieku tamtejszej pizzy.

Inicjatorami kampanii było stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy, czyli pizzaioli i związek włoskich rolników Coldiretti.

Kandydatura pizzy to jedyna włoska propozycja wśród 34 innych z całego świata, które zostaną rozpatrzone w czasie obrad komitetu UNESCO w Korei Południowej.

Promotorzy neapolitańskiej pizzy przypomnieli, że w 2010 roku została ona zarejestrowana przez UE jako gwarantowana tradycyjna specjalność.

"Teraz celem jest doprowadzenie do jej międzynarodowego uznania w obliczu mnożenia się przykładów piractwa żywnościowego i niesłusznego przypisywania sobie jej tożsamości"- oświadczył rolniczy związek.

Podkreślono, że wpisanie sztuki wypieku tego specjału miałoby też ważny aspekt finansowy, ponieważ w ten sposób dodatkową ochroną otoczony zostałby sektor we Włoszech, szacowany na 10 miliardów euro rocznie i zatrudniający co najmniej 100 tysięcy osób.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close