Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Afrodyzjaki
dla każdego

Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszone liście akacji, tarninę i miód. Z biegiem lat odkrywano nowe produkty, które można nazwać afrodyzjakami.

W dawnej Polsce najbardziej popularnym afrodyzjakiem był lubczyk ogrodowy – przyprawa dodawana do wielu zup i mięs.

Oczywiście nie mogło zabraknąć miłosnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Był to między innymi proszek z rogu nosorożca oraz poroża jelenia, a także grzebień koguta i słynna do tej pory zupa z jaskółczych gniazd.

Afrodyzjak oprócz składników, które usprawniają pracę narządów płciowych, ale także poprawiają ukrwienie, musi mieć odpowiedni wygląd. Dla panów polecane są ostrygi, o specyficznym kształcie i budowie, jednak to zawarty w nich cynk, który wpływa na poziom testosteronu, jest ich najbardziej pożądanym składnikiem. Gdyby na afrodyzjaki spojrzeć jedynie pod kątem wartości odżywczych, ostrygi z powodzeniem zastąpią tańsze orzeszki pinii.

Za afrodyzjaki uważa się wszystkie owoce morza. Duża ilość witamin zawarta w krewetkach oraz ich wyrafinowany smak i kuszący kształt również będą odpowiednim zamiennikiem bardzo drogich ostryg.

Dowiedziono, że imbir pobudza ukrwienie narządów płciowych, jednak aby spełnił on swoje działanie, powinien być spożywany na surowo. Podobną moc ma żeń-szeń, który w badaniach przegrał jedynie z dostępną w aptece viagrą.

Zarówno dla pań, jak i panów, polecany jest arbuz i granat. Ich intensywna barwa świadczy o obecności likopenu – substancji niezbędnej do prawidłowego krążenia krwi.

Przyprawy również są afrodyzjakami. W starożytności na koniec posiłku podawano paniom ciasteczka z anyżem, po których podobno kokietowały mężczyzn i miały ochotę na miłosne zabawy. Podobnie działa spożywany regularne szafran oraz czosnek.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Z afrodyzjakami na tyZ afrodyzjakami na ty 14 lutego obchodzimy Święto Zakochanych, czyli Walentynki. Pięknie nakryty stół, blask świec i nastrojowa muzyka – […]
  • Arbuz – słodki<br> krewny dyniArbuz – słodki
    krewny dyni
    Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz […]
  • Ogólnopolskie<br> Święto KaszankiOgólnopolskie
    Święto Kaszanki
    Z jednej strony symbol tradycyjnej kuchni, a z drugiej superfood i współczesny kulinarny hit. Kaszanka nie daje o sobie […]
  • Zioła na parapecieZioła na parapecie Aromatyczne zioła uprawiane na parapetach w warunkach domowych nie tylko upiększą nasze mieszkanie, ale będą także stanowiły dobre […]
  • Naturalna odpornośćNaturalna odporność Kiedy w 1929 roku Aleksander Fleming odkrył penicylinę, w medycynie i weterynarii rozpoczęła się nowa era. Antybiotyki zaczęto dodawać […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Przyprawy- naturalne konserwantyPrzyprawy- naturalne konserwanty Pomimo rosnącej popularności diet roślinnych mięso wciąż króluje w jadłospisach większości Polaków. Stajemy się coraz […]
  • Co się kryje<br> w główce maku?Co się kryje
    w główce maku?
    Mak to tradycyjny dodatek do wielu świątecznych potraw – makowca, kutii czy klusek. Jest on nie tylko pyszny, ale także bardzo […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close