Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Amerykańsko – chińskie rozmowy nt. importu wołowiny

Dziesiątego kwietnia miała miejsce konferencja prasowa, w trakcie której przedstawiciel Białego Domu, Sean Spicer, oznajmił iż prezydenci Donald Trump oraz Xi JinPing rozmawiali na temat ułatwienia importu amerykańskiej wołowiny do Chin.

Przywódcy obu państw spotkali się w zeszłym tygodniu w rezydencji Mar – a – Largo w stanie Floryda. Jednym z tematów rozmów miał być eksport amerykańskiej wołowiny do kraju środka.

Zakaz importu amerykańskiej wołowiny obowiązywał w Chinach od 2003 roku i został zniesiony dopiero w wrześniu 2016 roku. Nie miało to realnego przełożenia na sytuacje amerykańskich eksporterów, gdyż rozmowy z chińskimi władzami stanęły w martwym punkcie. Obie strony nie mogły dojść do porozumienia co do kwestii technicznych całego przedsięwzięcia. Dlatego też prezydenci Trump oraz JinPing postanowili w ciągu 100 najbliższych dni doprowadzić do zawarcia konsensusu.

Chiny to czołowy importer wieprzowiny na świecie, lecz wciąż rosnące zapotrzebowanie tamtejszego społeczeństwa na mięso wymusza urozmaicenie asortymentu o inne jego gatunki. Import wołowiny do Chin w przedziale 12 miesięcy do lutego bieżącego roku wyniósł ponad 400 ton mięsa, a pochodziło ono głównie z Brazylii, Urugwaju oraz Australii. Stany Zjednoczone jako jeden z głównych eksporterów wołowiny na świecie z wielką chęcią weszłyby na tamtejszy rynek, zwłaszcza po brazylijskim skandalu mięsnym.

Źródło: globalmeatnews.com

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close